fbpx
Home Uncategorized Unieke eyecatcher: afdruk van een irisfoto

Unieke eyecatcher: afdruk van een irisfoto

door Margreet Rotte

Een irisfoto van je eigen iris aan de muur. Dat heeft niemand! Wat heeft dat nou weer met Turkije te maken, vraag je je misschien af. Nou, het zit zo: Eyedphotos is het nieuwe project van mijn vriend Levent Songür uit Ankara. Levent is fotograaf en heeft zich er recent op toegelegd om de perfecte irisfoto te maken. Ik was proefkonijn. Ik heb thuis de foto op plexiglas laten afdrukken en nu heb ik een supergaaf persoonlijk kunstwerk. Made in Turkey! En afgedrukt in Nederland.

Je iris is net zo uniek als je vingerafdruk

Zelfs de irissen van één persoon zijn niet 100% identiek. Als je iemand anders diep in zijn of haar ogen kijkt, ziet dat er niet eens zo heel speciaal uit. Ja, sommige mensen hebben gekleurde vlekjes in hun ogen. Of twee verschillend gekleurde ogen. Maar op een irisfoto zie je kleuren, details en structuren die je normaal gesproken niet ziet. Ik was helemaal verbaasd dat ik een bruin vlekje in mijn rechteriris had, nooit gezien!

Hoe maakt de fotograaf van jouw iris een kunstwerk?

Het is vrij simpel. Je leunt met je hoofd in een stellage en de foto is gewoon een knap staaltje macrofotografie van jouw oog. Uiteraard wordt de foto nog bewerkt. Je krijgt alleen een uitsnede van de iris en vervormingen en spiegeling zijn eruit gehaald. Voorlopig moet je voor een foto van Levent nog in Turkije zijn. Hij heeft zijn studio in Ankara. Ben je benieuwd naar meer irisfoto’s? Kijk dan bijvoorbeeld op het Facebook- of Instagramaccount van Eyedphotos.

 

Irisfoto afgedrukt op plexiglas: spectaculair resultaat

Ik heb mijn irisfoto als foto wanddecoratie laten afdrukken bij Fotocadeau.nl. Eyedphotos print de foto’s ook op plexiglas. Ik dacht zelf dat op ander materiaal misschien mooier zou zijn. Maar na overleg met een medewerker van Fotocadeau koos ik toch ook voor plexiglas. Daarop komen de kleuren toch het mooist tot hun recht, was het advies. Vooraf vond ik het wel spannend. De afdruk zou 50 bij 50 centimeter zijn. Je bestelt maar hebt geen idee wat het resultaat zou zijn. Ik ben erg tevreden met het eindresultaat. De kleuren zijn mooi, precies als op de foto en de afdruk is scherp.

Bestellen gaat gemakkelijk

Binnen enkele minuten bestel je je afdruk. Foto uploaden, fluitje van een cent. Je krijgt een bevestigingsmail en een mail als je bestelling de deur uitgaat. Ik had mijn afdruk op vrijdagavond besteld en op woensdag al in huis. Gelukkig netjes verpakt en onbeschadigd. Bij een foto op plexiglas kun je ook nog voor een ophangsysteem kiezen. Dan komen er een soort schroeven in de print te zitten. Dat wilde ik niet. Ik zet ‘m gewoon ergens neer. Mijn irisfoto pronkt nu boven mijn bank en is letterlijk en figuurlijk een eyecatcher.

Geef een reactie