Deze informatie is een aanvulling op het artikel over de yayla dat ik schreef voor Bergen Magazine 4 2024. Lees of download hier het artikel ‘Yaya, naar de yayla!‘.
Yayla’s of berggehuchten vind je in heel Turkije in bergachtige gebieden. Met name in het noordoosten van Turkije in de Kaçkar bergen en de regio Şavşat zijn er nog veel. Maar ook in de regio Antalya vind je yayla’s. Soms gewoon met de auto bereikbaar maar vaak ook alleen maar te voet. Van oudsher waren de huisjes bedoeld als onderkomen voor de zomer. Dorpsbewoners trokken met hun gezin, dieren en spullen naar hoger gelegen gebieden. Ze ontvluchtten de hitte in het laagland, waar genoeg frisgroen gras voor de dieren was. De tijd op de yayla werd besteed aan bijvoorbeeld yogurt, boter en kaas maken. Hoewel veel yayla’s er verlaten bij liggen, krijg je nog wel een goed beeld van hoe het vroeger was. Sommige dorpjes hebben nog de functie van vakantiedorp, waar Turken de banden met hun wortels komen aanhalen. Voor wandelaars zoals wij is de yayla een fijne plek om even uit te rusten of te schuilen voor de regen. En in het geval van een nog in gebruik zijnde yayla kun je er ook overnachten of eten.
Turkeytraveller yayla tips
Seizoen
Het yaylaseizoen is kort. In het hooggebergte ligt tot en met mei/juni nog sneeuw. En in oktober eindigt het seizoen. Afhankelijk van de hoogte waarop je wilt wandelen, plan je je reis. Wil je echt naar de top van de Kaçkar ( 3.937m)? Dat kan in juli en augustus. Tot en met juni kom je ook op de lagergelegen hellingen nog sneeuw tegen. In warmere gebieden kun je al in april wandelen en duurt het seizoen tot en met oktober/november.
Hoe kom je er?
Voor het noordoosten van Turkije ben je meestal aangewezen op vluchten met een overstap. Turkish Airlines en Pegasus vliegen met overstap in Istanbul. De luchthavens Trabzon, Rize en Erzurum gebruik je wanneer je naar de Kaçkar of Şavşat reist. Trabzon en Rize liggen dichterbij de noordelijke Kaçkar, Erzurum bij het zuidelijke deel. Maar soms heft het prijsverschil van je ticket, de vluchttijd of de autohuur de eventuele extra reistijd op dus vergelijk gewoon de verschillende luchthavens. Naar Antalya kun je rechtstreekse vluchten vinden, in het seizoen ook met Nederlandse maatschappijen. Vanaf de luchthaven rijden bussen om je reis mee voort te zetten in alle windrichtingen.
Voor kleinere dorpjes zoals Barhal en Yaylalar in de Kaçkar ben je afhankelijk van de dolmuş die uit Yusufeli vertrekt. Meestal aan het eind van de middag vanaf het busstation. Informeer vooraf bij je accommodatie naar de vertrektijd en zorg ervoor dat de chauffeur weet dat je meerijdt. In Yusufeli is geen overnachtingsmogelijkheid. Laat je budget het toe en zie je het zitten om zelf te rijden? Huur dan een auto op de luchthaven. Een wat hogere auto met vierwielaandrijving en automatische versnelling is de handigste keuze, zeker wanneer je ook echt met de auto de bergen in wilt.
Waar verblijven?
Kaçkar
Karahan Pension in Barhal/Altıparmak mobiel Ahmet: +90 538 341 50 23
Çamyuva Pension in Hevek/Yaylalar + 90 466 832 2001 naltunay@cumhuriyet.edu.tr
Kaçkar Pension in Olgunlar +90 538 306 45 64 kackarpansiyon@hotmail.com
In deze accommodaties is het verblijf op basis van volpension.
Ekodanitap Natural Life in Çamlıhemşin +90 464 651 77 87 info@ekodanitap.com
Şavşat
Hotel Green Valley Şavşat, 3*** hotel net buiten het stadje.
Antalya
Erdinç Pansiyon Çaltepe, 07550 Manavgat/Antalya +90 543 633 25 99, ligt op de route van de St. Paul Trail
Bovenstaande accommodaties zijn een kleine selectie op basis van de plaatsen die ik bezocht en waar ik overnachtte. Natuurlijk zijn er nog meer, bijvoorbeeld Ayder en Uzungöl zijn ook goede plekken als uitvalsbasis voor een tripje naar de yayla. In het hoogseizoen is reserveren aan te raden. Zelf boeken te ingewikkeld? Verschillende organisaties helpen je graag om een tour samen te stellen of je pension te boeken.
* Mithra Travel heeft kant-en-klare arrangementen en de eigenaresse is Nederlands.
* Başka Rota
* Montis trips & expeditions
Heb je een gids nodig? Ik kan je in contact brengen met Engelssprekende gidsen in Turkije, stuur me een berichtje bij interesse.
Voorbereid op reis
- Op Trekking in Turkey vind je Wandelgids ‘The Kaçkar’ van Kate Clow. Hoewel gedateerd bevat het boek toch veel informatie en een kaart. Zorg ervoor dat je overweg kunt met gps en de coördinaten van de routes hebt. Te verkrijgen bij de Culture Routes Society wanneer je hun boek hebt. Of huur een gids.
- Online te verkrijgen: Wandelkaart Kaçkar & Altıparmak Mountains.
- In kleine dorpjes vind je geen banken of geldautomaten. Zorg altijd voor voldoende contant. In Turkije betaal je met Turkse Lira (TL). Pinnen kan op de meeste luchthavens en bij banken of geldautomaten in grotere plaatsen. De inflatie is enorm, check voor vertrek de koers online.
- Ook in kleine dorpjes: hooguit een minimarkt met wat basisboodschappen. In Turkije betekent dat vooral snoep en koek, noten/chips en frisdranken. Daarnaast wat zuivel en afhankelijk van het aanbod mogelijk ook fruit en brood. Daarentegen kun je het water uit bronnen of stromen in de bergen over het algemeen veilig drinken.
- Voor wandelen in de bergen heb je een goede basisconditie nodig. In de Kaçkar beginnen de trekkings rond 2.500 meter, houd daar ook rekening mee.
- Zorg voor een complete wandeluitrusting: hoge schoenen met stevige zolen, regenkleding, zonbescherming, stokken, slippers/sandalen voor als je nog een rivier moet oversteken, goede rugzak, noten/energierepen, waterfles of thermos, batterijoplader voor je telefoon en EHBO-setje.
- Goed om te weten: in de bergen heb je niet overal telefoon- en internetbereik. Ook medische voorzieningen zijn schaars. Geen probleem zolang het goed gaat, maar breng jezelf niet onnodig in gevaar.
- Wil je met locals kunnen communiceren? Alleen al een groet in het Turks breekt het ijs. Hier vind je wat handige woorden en zinnen. Of neem een beeldwoordenboek Nederlands-Turks mee.
- Zelf gebruik ik voor mijn reisvoorbereiding vaak de Lonely Planet en/of Rough Guide Turkije. Eenmaal ter plaatse aangevuld met tips van mensen die je tegenkomt.
- Op de website van het Turks Verkeersbureau Go Türkiye vind je heel veel mooie beelden en tips voor bestemmingen. Qua gebruiksgemak en informativiteit scoort de site wat minder, vind ik.
Meer inspiratie opdoen?
Over mijn eerdere trips naar de yayla schreef ik deze artikelen:
- Kaçkar bergen: wandelen voor avonturiers
- Roadtrip noordoost Turkije; Trabzon, Rize en Artvin
- Slapen op de yayla in de Taurusbergen
Ga je zelf met een huurauto op pad? Lees dan het artikel over autorijden in Turkije.