fbpx
Home Actief De ECO trails of Caria & Lycia: wandel-en fietsroutes

De ECO trails of Caria & Lycia: wandel-en fietsroutes

door Margreet Rotte

De ECO trails of Caria & Lycia is een nieuw wandel- en fietsroutenetwerk in zuidwest-Turkije. Murat Demirci uit Dalyan besteedde ruim 3 jaar aan de ontwikkeling van de ECO trails. Met als resultaat bijna 500 kilometer wandelroutes en 700 kilometer fietsroutes. De ECO trails liggen in het district Muğla rond de plaatsen Köyceğiz, Ortaca and Dalaman. Ze zijn de verbinding tussen de al langer bestaande Turkse langeafstandswandelpaden Carian Trail en Lycian Way. Murats doel is meer ecotoerisme in Muğla. Alle routes zijn gemarkeerd. Er komt een routeboek en een app en via de ECO trails website download je de gps-bestanden*. En alle routes komen op de gps-deelwebsite wiciloc.

ECO trails gemarkeerd wandel- en fietsroutenetwerk

Murat Demirci heeft alle routes gemarkeerd en bewegwijzerd. Sommige routes zijn helemaal nieuw. Andere volgen bestaande paden en kregen nieuwe markering. De markering van de ECO trails wandelroutes is hetzelfde als die van andere langeafstandswandelpaden: rood/witte strepen. De fietsroutes hebben rode bordjes. Ken je de omgeving niet? Ga dan met een gids. Of neem op zijn minst het routeboek, een kompas en/of gps mee. Zorg ook altijd voor voldoende water, eten en de juiste wandel- of fietsuitrusting. Grote delen van de routes gaan namelijk door échte natuur. Daar is de kans groot dat je tijdens een tour geen mens tegenkomt.

Wat is er te zien op de routes van de ECO trails?

Natuur! Een groot deel is beschermd natuurgebied. De regio kent een rijk ecosysteem met lagunes, meren, moerassen, rivieren, strand, bossen. En je vindt er een grote variëteit inheemse en beschermde planten en dieren. Vooral het voorjaar is een ideale periode om de streek te ontdekken. De natuur is dan op haar mooist. Op de ECO trails stuit je soms zomaar op een ruïne van het één of ander. Een  graftombe, een oude brug of aquaduct. Of een hele antieke stad, Kaunos bijvoorbeeld. Er ligt in de streek zoveel geschiedenis vanuit het tijdperk van de Cariërs en de Lyciërs. De indrukwekkende Lycische rotsgraven vind je onder meer in Fethiye en Dalyan.

ECO trails: buiten de gebaande paden

Omdat Dalyan en omgeving mijn favoriete streek in Turkije is, heb ik al een aantal routes van de ECO trails gelopen en gefietst. Ik vind het een fantastisch concept. Ik krijg geen genoeg van de afwisselende natuur en de mooie vergezichten. Het is een avontuurlijke manier om te streek te ontdekken. En weliswaar heeft Murat de weg voor ons vrij gemaakt, maar de ECO trails is bij uitstek een ‘buiten de gebaande paden’ activiteit. Soms moet je best even zoeken naar de markering. Murat en zijn team hebben hier super hun best op gedaan. Maar het gebeurt regelmatig dat iemand een pad bulldozert, een boom omzaagt of een muur omver haalt. In dat geval verdwijnen ook de merktekens. Maar dat maakt het ook avontuurlijk.  Het is echt wat anders dan een wandelingetje door een Nederlands natuurgebied.

Praktische info ECO trails

Op het moment dat ik dit artikel plaatste, was er nog geen Engelse versie van de website. De app is wel gratis verkrijgbaar voor zowel Apple als Android. Het routeboek is nog in ontwikkeling en naar verwachting najaar 2019 klaar. Op de ECO trials Facebookpagina vind je ook alle actuele informatie.

Video ECO trails

In oktober 2018 liep ik met Ellis Flipse de route Dalyan-Sultaniye. Benieuwd naar wat we allemaal meemaakten onderweg? Kijk dan de video die Ellis maakte:

Of bekijk de promotievideo van ECO trails.

 

 

 

Ook interessant voor jou

2 reacties

Karen 08/01/2019 - 22:21

Oh, dit ziet er supertof uit! En iets volledig anders dan je in Turkije zou verwachten. Ik ga hier zeker eens een kijkje naar nemen wanneer alle info in het Engels beschikbaar is!

Reply
Margreet Rotte 09/01/2019 - 09:33

Dank voor je enthousiaste reactie Karen, leuk! Als je dit leuk vindt: kijk ook eens op de website van Culture Routes Society Turkey. Zij hebben al wel veel info in het Engels. Onder meer over de Lycian Way, St. Paul’s Trail en Carian Way. Dat zijn langeafstandswandelpaden. Ik liep zelf al delen van de Lycian en Carian Way, maar daar volgen nog artikelen over.

Reply

Geef een reactie