fbpx
Home Populair Waarom op vakantie in Turkije – 10 redenen

Waarom op vakantie in Turkije – 10 redenen

door Margreet Rotte

Mensen vragen vaak aan mij: ‘waarom ga je toch steeds naar Turkije op vakantie?’ Velen zien het als een gevaarlijk land waar als vrouw alleen rondreizen het toppunt van risico nemen is. Er is kans op verkeersongelukken, terrorismeaanslagen, aardbevingen, bosbranden en wat al niet meer. Tuurlijk, reizen brengt risico’s met zich mee. Maar aanslagen vinden ook in Brussel en Parijs plaats, in Nederland kun je net zo makkelijk omkomen in het verkeer en ook in Spanje of Frankrijk gaan hele bossen in vlammen op. Reizen houdt altijd een risico in. Turkije heeft voor mij zoveel positieve kanten. Het werd tijd om die maar eens op een rijtje te zetten en uit te leggen waarom op vakantie gaan naar Turkije zo leuk is.

Op Akdamar eiland bij Van, Oost-Turkije

Vakantie in Turkije is: lekker weer

Meestal heb je lekker weer wanneer je in Turkije op vakantie bent. Zeker aan de west- en zuidkust is het vanaf april tot en met oktober bijna onafgebroken warm en zonnig. Je kunt er dan fijn in je zomerse outfit flaneren op de boulevard en lekker tot ’s avond laat buiten zitten. Zeker als je niet van erge hitte houdt, zijn de voor- en najaarsmaanden de beste reistijd. Het is dan wel aangenaam warm zodat je lekker buiten kunt zijn maar nog niet zo heet dat ligbedje, parasol en zwembad de enige optie zijn. Ideaal voor wie van wandelen of fietsen houdt of een leuke excursie wil maken.

Bergama/Pergamon in het voorjaar. Tussen de ruïnes groeien duizenden klaprozen.

Tijdens de hete zomermaanden is er aan de kust gelukkig zeewater in overvloed om af te koelen. Vind je het  aan land toch te warm? Vanuit verschillende kustplaatsen vertrekken Blue Cruises: vaarvakanties op een houten zeiljacht. Altijd een verkoelende bries en je springt zo vanaf de boot het water in. Vakantie in Turkije is genieten van de zon!

Op een houten gület relaxen in een stille baai

Maak kennis met de vriendelijke en gastvrije Turkse bevolking

Turken zijn over het algemeen vriendelijk, gastvrij en nieuwsgierig. Hoe verder van de toeristische hotspots, hoe groter de kans dat mensen je bij hen thuis uitnodigen voor een kopje thee of een maaltijd. Dat jij geen Turks spreekt en zij geen Engels maakt daarbij niet zoveel uit. Wie een paar woordjes Turks spreekt heeft al een streepje voor. Al kan je iemand maar in het Turks begroeten. Zeker buiten de toeristische gebieden vinden mensen het leuk om een praatje te maken.

Diyarbakır, bakkers aan de lunch. Hoewel ik nog vol zat van een laat ontbijt was weigeren geen optie.

Toen ik in Kayseri was en in de burcht rondliep om even bij te komen kwam er een oudere man naar me toe, meneer Mahir. Hij was altijd leraar geweest, had nu een soort tapijtenhandel in de buurt en was ook even een luchtje aan het scheppen. Hij kende de stad goed en heeft me vervolgens in een half uurtje een aantal bijzondere gebouwen laten zien waar ik in mijn eentje straal aan voorbijgelopen was.

Ook de jongen met de koekjes zal ik nooit vergeten. We maakten een kletspraatje in een bus in Ankara en toen hij uitstapte, duwde hij mij zijn hele doos net gekochte koekjes in mijn handen.

Of de wachter bij de tempel in Didem die om een praatje verlegen zat en me uitnodigde voor een glas thee. In die tijd sprak ik zelf nog niet goed Turks en hij bleef maar ratelen. Ik ga er vanuit dat ik toen maar op de juiste momenten geknikt, gehumd en ja gezegd heb. Op vakantie in Turkije geniet ik altijd van de Turkse cultuur en probeer de positieve eigenschappen van de Turkse cultuur ook thuis toe te passen. En daar hoort ook bij dat je af en toe wat relaxter met het begrip ‘tijd is tijd ’omgaat. 😉

Dit herdersechtpaar nodigde ons uit voor thee en lunch in hun tent, op de St Paul Trail.
Op de Lycian Way kregen we verse ayran (yoghurtdrank) van deze dame.
Çengilli, Oost-Turkije. Het gebouwtje achter ons is de kruidenierswinkel.

Geniet van de Turkse keuken

Vakantie in Turkije betekent het risico op een paar kilootjes erbij. Zelfs van het ontbijt weten Turken een culinair hoogtepuntje te maken. In elk geval al qua hoeveelheid. Voor een paar euro staat je hele tafel vol met zelfgemaakt lekkers. In het gunstigste geval krijg je na een ‘serpme kahvaltı’ pas tegen de avond weer honger. Het uitgebreide ontbijt is iets wat de Turken zelf het liefst op zon- en feestdagen en bij speciale gelegenheden doen.

Uitgebreid ontbijt met lokale producten in Van.

De Turkse keuken is heel divers van eenvoudige Anatolische plattelandsgerechten tot verfijnde gastronomie met invloeden uit bijvoorbeeld Azië en Arabië. Veelal maakt men gebruik van verse lokale producten en recepten gaan over van moeder op dochter. Ook voor vegetariërs is er een ruim aanbod van groentegerechten. Mezze, de Turkse variant van tapa’s worden vrijwel altijd zonder vlees bereid evenals diverse soepen, pide (een soort langwerpige pizza) en groentestoofschotels. Een gast mag nooit met honger naar huis gaan en zeker een Turkse kokkin die ziet hoe jij geniet van het lekkers dat ze je voorzet, rust niet totdat je geen ‘pap’ meer kunt zeggen.

Trotse pidebakker in Mardin.

Ook als je onderweg bent met de auto of de bus, is het risico op een lege maag nihil. Niks naar plastic smakende kleffe driehoekjes. Bij de grotere tankstations zijn altijd restaurants waar je voor weinig geld een uitgebreide warme maaltijd nuttigt. Ook op straat is er op veel plekken een ruim aanbod van straatverkopers. Simit, de ringvormige broodjes zijn heel bekend als streetfood maar ook gepofte kastanjes of gevulde mosselen. Heel fijn als je zoals ik altijd wel kunt eten en er bij plotseling opkomende trek snel iets te scoren valt.

Simitverkoper in Edirne.

Rijke geschiedenis en smeltkroes van culturen

Turkije wordt ook wel de bakermat van de beschaving genoemd. De Bijbelse geschiedenis speelt zich af rond het stroomgebied van de rivieren Eufraat en Tigris in Oost-Turkije en de Ark van Noach strandde na de zondvloed op de berg Ararat. In Turkije vind je maar liefst 19 Unesco werelderfgoed sites. Ik bezocht er al een aantal en mijn doel is om ze allemaal te zien. Er zijn veel goede musea in Turkije. Bijvoorbeeld in Istanbul, Ankara, Antalya en Van. Je ziet er onder meer vondsten uit archeologische opgravingen, variërend van sieraden tot beenderen en van gebruiksvoorwerpen tot antieke tapijten.

Koerdische nederzetting langs de weg van Van naar Doğubeyazit met de Ararat op de achtergrond.
Antalya Museum.

Het leukste vind ik nog dat de je op vakantie in Turkije soms letterlijk struikelt over de geschiedenis. Zeker wanneer je in de bergen wandelt zoals op de Lycian Way of de St Paul Trail loop je dwars door historische vindplaatsen. Je hoeft geen entree te betalen, staat met je neus bovenop wat je wilt zien en bent vaak de enige bezoeker. Sommige plekken liggen zo goed verborgen dat je ze alleen met een gids of local vindt. Des te leuker is het dat je zo’n local dan gewoon ook toevallig tegen het lijf loopt. Zoals bijvoorbeeld Süleyman in Pednelissos (vlakbij Antalya). Hij groeide er op, kwam na zijn pensioen terug en kent de weg tussen de ruïnes op zijn duimpje. 

Steen met inscripties in ruïnestad Pednelissos.

Turkije is in het verleden door allerlei volkeren overheerst geweest. Ook nu nog is het een smeltkroes van culturen en religies. Je vindt er bouwkundige herinneringen aan de Byzantijnse en Ottomaanse tijd en naast de vele moskeeën hebben ook Armeense en Griekse heiligdommen oorlogen en aardbevingen overleefd. In het oosten vind je veel Syrische invloeden en in het westen juist Griekse. Helaas zijn de stille getuigen van de geschiedenis vaak verlaten dorpjes. Zoals Mağara Köyü, een Jezidi dorp in Oost-Turkije en Kayaköy bij Fethiye dat eens een Griekse nederzetting was. Toch vind ik dit soort dingen altijd wel mooi om te bezoeken omdat ze je er weer aan herinneren dat er een tijd was dat verschillende culturen wel vreedzaam naast elkaar leefden.

Mağara Köyü met voor de begraafplaats en daarachter het verlaten dorp.

Bijzondere natuurlijke landschappen en fenomenen

Cappadocië is een van de bekendste natuurfenomenen van Turkije. Uitgesleten door zand, water en wind maakt dit landschap dat je je op een buitenaardse plek waant. De verschillende kleuren gesteente en de sprookjesachtige schoorsteenrotsen versterken dit beeld alleen maar. Een bijzondere plek waar je nooit uitgekeken raakt en waar je talloze mooie wandelingen en fietstochten maakt. Of het landschap bij zonsopgang vanuit een luchtballon bekijkt.

Druiven oogsten in Cappadocië.
Niet te missen: bij geschikt weer varen er ’s ochtends vroeg tientallen luchtballonnen uit.

Pamukkale (letterlijk: katoenen kasteel) met zijn witte kalkterrassen die miljoenen jaren geleden ontstonden door vulkanische activiteit. De combinatie met calcium- en koolzuurhoudend water dat langs de berg naar beneden stroomde maakte dit bijzondere natuurverschijnsel. In combinatie met de antieke stad Hiërapolis die ernaast ligt, is dit een interessante excursiebestemming voor wie aan de westkust verblijft.

De eeuwig brandende rotsen van Chimaera of Yanartaş zijn ook een wonderlijk iets. Na een soms best steile wandeling van een half uurtje over een bergpad kom je bij Yanartaş, de brandende steen. Op verschillende plekken op de rotsachtige helling branden vlammen. Heuse vlammen als van een gemiddeld kampvuur. De vlammen hebben niets met vulkanisme te maken maar ontstaan door een combinatie van gassen in de rotsen die voor ontbranding zorgen. ’s Avonds natuurlijk het mooist om te zien!

Kalkterrassen van Pamukkale.
De eeuwige vlammen van Chimaera/Yanartaş.

Vakantie in Turkije is genieten van mooie stranden

Een strandvakantie is nog steeds reisdoel nummer een van de meeste Turkijegangers. Zelf roep ik altijd ‘Turkije is meer dan zon, zee en strand’, maar feit is dat je in Turkije prachtige stranden hebt. Of je nu een klein, intiem strandje aan een verlaten baai zoekt of een uitgestrekt strand met ligbedjes, strandtent en watersporten: het is er allemaal. Uiteraard staan de grote badplaatsen als Antalya, Alanya, Side, Kuşadaşı en Marmaris bekend om hun grote stranden waar je heerlijk kunt relaxen.

De baai van Sarsala bij Dalaman.

Mijn persoonlijke favoriet blijft het Iztuzu strand bij Dalyan. Een lagune tussen de zee en  de rivierdelta, omgeven door bergen. Aan de ene kant kun je alleen per bootje komen en de andere kant bereik je met de bus. In beide gevallen is de weg heen en terug ook al een feestje. Ofwel vaar je ontspannen door een doolhof van rietkragen of je slingert door de heuvels langs pijnbomen en oleanders.

Istuzu strand bij Dalyan.

Ook mooi en een van de bekendste plaatjes op posters en in reisgidsen van Turkije is Ölüdeniz, ook wel de Blue Lagoon genoemd. Turkooisblauw water en wit zand. Vanaf het strand zie je de paragliders naar beneden komen van de berg Babadağ en landen op de boulevard van het badplaatsje. Helaas moet je betalen om op het Blue Lagoon strand te komen en de volledige pracht van de lagune zie je alleen wanneer je een flink eindje klimt.

Blue Lagoon strand bij Ölüdeniz.

Turkije is ook voor actieve vakantiegangers

Je zou het niet direct zeggen, maar Turkije is ook een geweldige bestemming als je van wandelen en fietsen houdt. Beide zijn steeds meer in opkomst. Hoewel de gemiddelde Turk je nog weleens vreemd aankijkt als je ergens naartoe gaat lopen of fietsen terwijl je er ook met de auto kunt komen, worden wandelen en fietsen ook onder de locals steeds populairder.

Moutainbiken in Cappadocië met gids Hami Bek.
Door wind en water uitgesleten valleien.

Wanneer ik zelf op vakantie in Turkije ben, vind je mij meestal niet op een strandbedje maar liever op een wandelpad. Ik liep bijvoorbeeld al een aantal etappes van de Lycian Way, de Carian Trail en de St Paul Trail. Deze en meer langeafstandwandelroutes worden beheerd door de Culture Routes Society. Op hun website vind je ook een aantal wandelgidsen en kaarten. Ook Cappadocië leent zich er uitstekend voor om te voet te verkennen. Zeker in het voorjaar wanneer alles nog groen is er volop bloemen langs de paden staan is wandelen een geweldige manier om het land en zijn inwoners te leren kennen. Je bent lekker actief bezig en je zintuigen krijgen iedere vierkante centimeter van de route mee.

Herfstwandeling in de Taurusbergen bij Antalya.

Ook Go Türkiye, het Turks Verkeersbureau, richt zich meer en meer op sportief toerisme. Op hun speciale website voor fietsers vind je inspiratie voor fietsbestemmingen, routes en fietsvriendelijke accommodaties. Ook hier popt Cappadocië weer op als must do. En ze hebben gelijk: het is superleuk om op je mountainbike langs de feeënschoorstenen te crossen. Als je in Istanbul bent en de stad eens op een heel andere manier dan lopend of met ov wilt verkennen: huur een fiets en trek er zelfstandig of met een gids op uit. In Side biedt Bikefun Turkije begeleide fietsvakanties voor fietsers van ieder niveau. Iedere dag ga je er met een groep op uit en verken je via verschillende routes de omgeving.

Met Bikefun Turkije naar het Aspendos aquaduct.

Shoppen doe je op vakantie in Turkije

Turkije is nog steeds bekend als het land waar je van alle merken de nepversie kunt krijgen. Voor weinig geld toch een Gucci handtas of Michael Kors portemonnee scoren. De bazaars liggen vol met allerhande ‘merkkleding’ voor een prikje. Pas wel op met nep want je mag alleen maar voor eigen gebruik meenemen en je kunt bij terugkomst in Nederland gecontroleerd worden.

Veel dingen zijn in Turkije voordeliger dan in Nederland. Ook kleding. Veel kleding wordt daar gemaakt. Een spijkerbroek die in Nederland rond de € 80,- kost, heb je daar voor ongeveer een vierde van de prijs. Als ik kleding nodig heb, koop ik dat het liefste in Turkije. Dat scheelt flink en zo houd ik geld over voor andere leuke dingen. Nog meer reisjes naar Turkije. Bij de grotere plaatsen vind je vaak meerdere reusachtige winkelcentra waar alle bekende ketens een vestiging hebben. Een paar uurtjes in het winkelcentrum en je hebt je nieuwe zomer- of wintergarderobe weer bij elkaar.

Jeansshop in Ayvalık.

Ook als je niets wilt kopen is de lokale markt een leuk uitje. De handelaars in groenten en fruit weten hun waren altijd prachtig uit te stallen en er valt altijd wel wat te proeven: kaas, olijven, honing of nootjes. Veel locals doen hun wekelijkse inkopen op de markt en het is leuk om met een glaasje thee of versgeperst sap de bedrijvigheid te bekijken. Of lunchen met een gözleme, een Turkse pannenkoek die vers bereid wordt op een hete bakplaat.

Verse gözleme op de markt, Güzelçamlı.
Pepers en paprika op de markt in Iznik.
Gedroogd fruit, markt in Güzelçamlı.

Turkije is nog steeds een voordelig vakantieland

Hoewel een aantal plaatsen de euro als betaalmiddel ontdekt heeft en de prijzen daar richting die van Europa gaan, vier je in Turkije nog steeds relatief voordelig vakantie. Er is om te beginnen een enorm aanbod all inclusivehotels. Je betaalt bijna alles vooraf en hebt eenmaal op je bestemming vrijwel geen uitgaven meer. Ideaal wanneer je voor gemak gaat, met kinderen reist of een budget hebt dat je niet wilt overschrijden.

Wie wat meer voor avontuur gaat en met ov of auto rondreist zal merken dat de prijzen van bussen en treinen vele malen lager zijn dan in Nederland. Voor een paar euro kan je uren in een trein zitten. Ook autohuur is relatief voordelig. Onderweg ben je natuurlijk afhankelijk van wat je tegenkomt aan hotels en pensions maar voor gemiddeld € 40,- tot € 50,- per kamer slaap en ontbijt je in een middenklasse hotel. Zeker als ik langer aan het reizen ben, heb ik geen zin om elke avond uitgebreid uit eten te gaan en plof ik neer in een lokanta. Dat is een restaurantje waar het eten in de vitrine ligt en je aanwijst wat je wilt hebben. Binnen enkele minuten ligt het op je tafel en voor een paar euro heb je een prima en snelle maaltijd. Meer weten over wat vakantie in Turkije kost? Lees dan ook het artikel Budget tips.

Een glaasje thee, verreweg het voordeligste dat je in Turkije kopen kunt.
Met de Doğu Express reis je voor enkele euro’s ettelijke uren en duizenden kilometers door Turkije.

Ook op vakantie naar Turkije?

Heb ik je enthousiast gemaakt ga je ook op reis naar Turkije? Gidelim, laten we gaan! Check snel de ticketprijzen en boek. Turkije is echt de moeite waard. In de ruim 25 jaar dat ik er kom heb ik al zoveel leuke, gekke en mooie dingen meegemaakt. Ik voel me er ook als ik alleen of met een vriendin reis veilig en heb er altijd tijd tekort omdat er zoveel te zien en te beleven is. Natuurlijk ben ik ook benieuwd naar jullie Turkije ervaringen. Laat gerust een reactie achter onder dit artikel.

Dit artikel bevat gesponsorde links

Ook interessant voor jou

4 reacties

Denise 09/03/2023 - 20:48

Mooi geschreven Margreet! In mei ga ik weer naar Dalyan, ook mijn favoriete plek!

Reply
Margreet Rotte 10/03/2023 - 16:21

Dank voor het compliment Denise, veel plezier daar. En zo leuk dat wij elkaar daar bij jouw ‘eerste keer’ ontmoetten en jij net zo van Dalyan ging houden als ik en er ook steeds weer naar teruggaat!

Reply
Maria en Co Jonker 10/03/2023 - 07:52

Een leuk artikel Margreet!
Hopelijk tot ziens dit jaar.

Reply
Margreet Rotte 10/03/2023 - 16:20

Dank Maria en Co!

Reply

Geef een reactie