fbpx
Home Bestemmingen Vaarvakantie Turkije: het ultieme relaxen

Vaarvakantie Turkije: het ultieme relaxen

door Margreet Rotte

Waarom ik ooit per se op vaarvakantie in Turkije wilde? Ik werkte op een reisbureau. En de brochure met vaarvakanties in Turkije had altijd een onweerstaanbare aantrekkingskracht op mij. Ik wilde graag op reis, maar niet de hele week alleen zijn. Een beetje zonnen, zwemmen en relaxen aan boord van een zeiljacht met andere mensen zag ik wel zitten. Het werd dus de Blue Cruise zeilvakantie van Marmaris naar Fethiye. En daar heb ik nooit spijt van gehad. Integendeel.

Slapen onder de sterren bij een blue cruise

Een zeilvakantie is echt heel tof. Als het geen probleem voor je is om met vreemden een week op een kleine oppervlakte te bivakkeren, tenminste. De houten schepen zijn namelijk zo’n 20 tot 25 meter lang. De hutten klein en basic. Maar daar kom je alleen om te douchen en te slapen. En zelfs slapen soms niet eens. Want wat is er fijner dan op het dek in slaap vallen? Met om je heen het geluid van de zee. En boven je hoofd duizenden sterren…

Aanmeren in idyllische baaitjes

Inmiddels heb ik 2 keer een Blue Cruise van een week gemaakt. Je vaart langs de grillige Turkse kustlijn. De bemanning zorgt voor alles: 3 maaltijden per dag en ’s middags thee met wat lekkers. Je legt aan in idyllische baaitjes om te zwemmen en te barbecueën. Tussendoor lekker lezen of luieren aan dek. Afhankelijk van het programma heb je overdag of ’s avonds ook de gelegenheid om aan land te gaan. Rondstruinen in eeuwenoude opgravingen of flaneren in een gezellig havenstadje.

Vaarvakantie Turkije: ook voor een dag

In iedere grotere havenplaats liggen tientallen houten gülets. Sommige voor een dagtocht, andere voor trips van een paar dagen of een week. Ik boekte mijn Blue Cruise vooraf in Nederland, bij een Nederlandse reisorganisatie. Dat is het handigst als je beperkt de tijd hebt en graag vooraf alles goed geregeld wilt hebben. Je boekt dan ook gelijk je vlucht. Maar je kunt ook prima verschillende aanbieders ter plaatse vergelijken. Als je tenminste genoeg tijd hebt of er spontaan voor kiest om een of meer dagen te gaan varen.

Aan de kust is varen een must

Altijd wanneer ik aan de kust ben, probeer ik minimaal een dag te gaan varen. Het water verveelt nooit. Je ontmoet altijd weer nieuwe mensen en het eten aan boord is heerlijk. Verschillende mezzes (kleine gerechtjes), vers brood en vis van de barbecue. Neem de tijd om het aanbod van trips en de prijzen ter plaatse te vergelijken. En vraag andere vakantiegangers die je tegenkomt ook naar hun ervaringen. Vaak zegt de prijs wel wat over de kwaliteit van schip en eten. Als je weet dat de vrouw des huizes voor de lunch zorgt, zit je altijd goed.

Ook interessant voor jou

Geef een reactie