fbpx
Home Populair Turkije in het voorjaar: doen!

Turkije in het voorjaar: doen!

door Margreet Rotte

Turkije in het voorjaar is voor mijn persoonlijk de beste combinatie. ’s Zomers werk ik en mogen mijn collega’s lekker met vakantie. Ik ga vaak al in april of mei. En dan liefst in het najaar nog een keer, maar de voorjaarstijd is echt wel favoriet. Waarom? Dat vertel ik je hier.

Klaprozen op de Akropolis helling met uitzicht over Bergama/Pergamon .
Turkse tulp op de Lycian Way.

In het voorjaar is de natuur op haar mooist

Frisgroen gras, knalrode klaprozen en geurige sinaasappelboomgaarden. In het voorjaar laat de natuur zich van haar mooiste kant zien. Zeker wanneer je houdt van wandelen of fietsen in de natuur, kom je in het voorjaar helemaal aan je trekken. Het gras in antieke steden staat vol kleurige bloemen en als je weet waar je ze zoeken moet, vind je velden vol wilde orchideeën. In de streek Thracië ten westen van Istanbul waan je je in de Provence tussen geurige lavendelvelden, wuivend graan en hellingen vol wijngaarden. Allemaal een heel verschil met de herfst, wanneer het gras na een lange hete zomer dor is en de meeste planten uitgebloeid zijn.

De takken buigen zowat door onder de vracht gele trompetbloemen.
Orchideeënveld bij Çandır, Dalyan.

Fijne temperaturen in het voorjaar

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik wordt niet zo heel blij als de thermometer boven de 30 graden gaat. In het voorjaar liggen de temperaturen aan de Turkse kust zo tussen de 20 en 30 graden. Prima om overdag nog lekker actief te zijn of een rondreis te maken. En ’s avonds en ’s nachts koelt het nog af zodat je ook zonder airconditioning lekker slaapt. Geniet je toch lekker van het strand? Dan waait er meestal wel een frisse bries en je verbrandt niet je voeten als je naar zee of de strandtent loopt.

Graanveld in Thracië.
Voorjaar, dus ook de insecten planten zich voort aan het Köyceğiz meer bij Dalyan.

Ontdek Turkije zonder de massa

Oké, in Istanbul en andere grote steden is het altijd druk. Maar in het voorjaar heb je ook heel veel plekjes in Turkije bijna voor jezelf. Het strandtoerisme start rustig op en zeker op doordeweekse dagen is er plak zat op het strand. Op langeafstandswandelpaden als de Lycian Way kom je een enkeling tegen en ruïnesteden heb je met een beetje geluk voor jezelf. Fijn als je graag foto’s maakt en er geen hordes andere toeristen op wilt. Op terrasjes en in is restaurants is altijd plek en de uitbaters van winkels en restaurants hebben nog alle tijd voor een praatje.

Op veel plekken langs de Lycian Way vind je de kleurige Euphoria (wolfsmelk) in het voorjaar.
Herfstkleuren maar dit is toch echt een voorjaarsfoto.

Het voorjaar is een voordelige periode

Sowieso is Turkije voor Nederlanders nog een voordelig vakantieland. Wil je een beetje op je budget letten, dan vermijd je best het hoogseizoen. Vliegtickets en accommodaties zijn goedkoper dan in de zomermaanden. Vermijd wel de meivakantie en let erop dat er geen Turkse feestdagen als suikerfeest of offerfeest in je vakantie vallen want dan is het wel duur(der) – en druk(ker) omdat de Turken er zelf op uit trekken.

Thee voor ongeveer 20 cent, als dat geen budgetprijsje is…
De antieke stad Myra. In april waren we hier en hadden het terrein bijna voor onszelf.

Het voorjaar is de ideale tijd voor actieve vakanties

Zon, zee en strand is niet zo aan mij besteed. Ik ontdek Turkije het liefst te voet of op de fiets. Of ik maak een rondreis. De combinatie van prettige temperaturen met de natuur volop in bloei maken het voorjaar voor mij de beste periode om die activiteiten te doen. Wil je fietsen in Turkije, maar zie je het niet zitten om dat op eigen houtje te doen? Bikefun Turkije biedt mountainbiketochten met een gids voor fietsers op elk niveau. En bij Earth Tracks vind je zowel individuele als groepswandelvakanties in Turkije. Met beide reisorganisaties heb ik goede ervaringen. Turkije in het voorjaar? Ik zeg: gewoon doen.

Vriendelijke locals wuiven ons toe in de buurt van Side.
Even uitrusten tussen de geurige pluimlavendel, Dalyan.

Ook interessant voor jou

Geef een reactie