Wil je zelf niet autorijden? Dan is met de bus reizen in Turkije een prima alternatief. Ook voor lange afstanden. Turkije is natuurlijk enorm groot. Maar je komt vrijwel overal en de bus is niet duur. Bovendien is een busreis altijd een leuk avontuur. Dat begint al op het busstation, de otogar in het Turks. Zeker in sommige grote wat grotere steden is dat een dorp op zich. Ik hou van de bedrijvigheid en de vele soorten reizigers die je er tegenkomt. Dat leidt vaak tot bijzondere ontmoetingen.
Een busticket kopen
Tussen de grotere plaatsen rijden de bussen regelmatig. Vaak meerdere keren per dag. Een kaartje vooraf kopen of een plek in de bus reserveren is dan niet echt nodig. Op feestdagen kan het wel extra druk zijn. Ook als er bijvoorbeeld maar 1 of 2 bussen per dag zijn, koop ik mijn busticket vooraf. Dat kan op het busstation of via internet. En vaak vind je ergens ook wel een kantoortje of reisbureau dat buskaartjes verkoopt. Niet alle websites hebben een Engelse versie. En ik maak het ook regelmatig mee dat de medewerkers van de busmaatschappij op het busstation geen Engels spreken. Dan is het handig als je zelf een beetje Turks kan. Of je vraagt iemand van de plek waar je verblijft om je te helpen met je ticket of reservering.
Verzorging aan boord van de bus
Op de lange trajecten zijn er stewards aan boord. Ze delen water en verfrissingsdoekjes uit en zorgen ervoor dat alles reilt en zeilt tijdens de reis. Afhankelijk van de maatschappij waarmee je reist en de afstand zijn de bussen uitgerust met faciliteiten als een toilet, televisie of een eigen schermpje om films te kijken. Tijdens een lange reis stopt de bus regelmatig voor een plas-, eet- en rookpauze. Waarom ze dan ’s nachts om 2 uur de hele bus moeten wassen is mij een raadsel maar ook dat hoort erbij.
Check waar je uitstapplaats is
Informeer altijd vooraf waar je bus op de eindbestemming stopt. Dat is niet altijd het busstation! Wat logisch zou zijn. Soms zet hij reizigers af aan de rand van een plaats en niet in het centrum. Zorg ervoor dat je dan niet met al je bagage op een kruispunt buiten een stad staat. Dat overkwam mij bijna toen ik van Ankara naar Milas reisde.
Met de bus reizen in Turkije komt altijd goed
Ik ging er onterecht vanuit dat de bus wel op de otogar stopte. Gelukkig informeerde de steward vooraf waar ik eruit moest. Ja, bij het busstation. Ik kreeg een kleine paniekaanval omdat ik had afgesproken dat ik op het busstation opgehaald werd. En nog niet had ontbeten. Gelukkig komt in Turkije altijd alles goed. Toen ik dan toch maar op de officiële uitstapplaats uit wilde stappen dirigeerde de chauffeur mij terug de bus in. ‘Jij moet toch naar het busstation? Daar ga ik je nu afzetten!’.
Flexibele dienstregeling
Dus reed hij met een omweg van 20 minuten voor de andere passagiers alsnog alleen voor mij naar het busstation. De aankomsttijd is meestal toch ‘ongeveer’. Dus dat extra ritje maakt dan ook niet meer uit. Daarom houd ik zo van met de bus reizen in Turkije. Er is wel een dienstregeling maar als het nodig is, wordt daar gewoon van afgeweken. En als je even denkt dat het misgaat, komt het toch altijd weer goed. Misschien deze keer omdat ik blond, vrouw en buitenlands ben. En heel hulpeloos heb gekeken. Maar in dit geval kwam me dat prima uit!