fbpx
Home Praktische tips Turkije Autorijden in Turkije, is dat veilig? Tips en ervaringen!

Autorijden in Turkije, is dat veilig? Tips en ervaringen!

door Margreet Rotte

‘Autorijden in Turkije? Is dat niet eng/gevaarlijk/spannend?’ Die vraag krijg ik vaak als ik vertel dat ik in Turkije een auto huur en ermee rondreis. Ik vind autorijden leuk. En het maakt mij niet uit waar ik rijd. Wat mij betreft is autorijden in Turkije een leuk avontuur.  Met een auto ben je vrij. Je hoeft je namelijk niet aan dienstregelingen van het openbaar vervoer te houden. Het is sneller en je bent flexibeler. Autorijden in Turkije hoeft het niet per se onveilig te zijn. Er zijn wel wat dingen waar je op moet letten.


Wat kan ik verwachten bij autorijden in Turkije?

Het is iets anders dan rijden in Nederland. Wij hebben verkeersregels en daar houden we ons aan. Uiteraard zijn er in Turkije ook verkeersregels. Alleen vatten veel Turkse bestuurders ze niet op als regels waar je je per se aan moet houden. Het zijn meer een soort vrijblijvende aanbevelingen. Rechts inhalen? Geen probleem. Richtingaanwijzer gebruiken? Waarom zou je? Tegen het verkeer in rijden? ‘Ja, de afslag naar mijn huis ligt toevallig daar en ik ga geen 5 kilometer omrijden.’ En rij je op het platteland? Dan kan er ook nog weleens een kudde schapen of geiten je pad kruisen. Ik wil niet promoten dat je zelf ook gaat rijden als een Turk, maar het is wel handig om je westerse rijstijl een beetje aan te passen als je gaat autorijden in Turkije. Ik geef je wat tips, gebaseerd op persoonlijke ervaringen.


Vermijd autorijden in de grote steden

In Ankara en Istanbul geloof ik het wel met de auto. Lekker laten staan. De snelwegen rondom de steden zijn nog te doen, buitenom de spits. Wel druk, dus goed opletten. Maar in de stad is het meestal chaos. En parkeren is een ramp. Het voordeel van de stad is dat het openbaar vervoer er prima geregeld is. En taxi’s zijn goedkoop, dus waarom zou je moeilijk doen? Huur gerust een auto op de luchthaven van Ankara en Istanbul, maar rijd er liever niet de stad mee in. In andere steden is het goed te doen om je per auto te verplaatsen. Natuurlijk is het ’s ochtends en ’s avonds ook druk. Betaald parkeren is in verhouding tot Nederland nog voordelig. Op een parkeerterrein of in een parkeergarage in een stad sta je voor zo’n € 3,- per dag.


Rijd altijd alert en geconcentreerd

In Turkije gebeuren er meer onverwachte dingen in het verkeer dan in Nederland, is mijn ervaring. Omdat de Turkse autorijstijl wat losser is. Maar ook omdat je op sommige autowegen met brommers, fietsers, tractoren te maken krijgt. Of de al eerder genoemde kuddes dieren. Of een geparkeerde auto. Ook kan buiten de bebouwde kom het wegdek weleens wat minder zijn. En sommige bestuurders letten zelf niet zo goed op. Bijvoorbeeld omdat ze net even druk aan het bellen zijn. Daarom is het het beste als jij zelf degene bent die oplet. Dat maakt de kans op brokken al een stuk minder.

’s Avonds of ’s nachts rijden is niet altijd de beste optie

Dan zie je onverlichte medeweggebruikers namelijk niet zo goed. Verlichting is er niet overal. En de combinatie alcohol en verkeer is in Turkije helaas nog een populaire. Er gebeuren veel ongelukken waarbij alcohol de oorzaak is. Ik probeer altijd voor het donker thuis te zijn, maar dat lukt niet altijd. Dan rij ik wel gewoon naar mijn eindbestemming voor zover mijn gezonde verstand mij vertelt dat het veilig is. Maar in het donker geldt: let extra goed op en rijd defensief. Beter iemand voorrang geven die het eigenlijk niet heeft dan zelf overhoop gereden worden.


Overweeg wat jouw veiligste plek op de weg is

In Nederland rijden we rechts. In Turkije ook. Alleen gebeurt er aan de rechterkant van de weg vaker iets onverwachts. Denk aan langzaam verkeer dat ook gewoon de autosnelweg gebruikt. Of een weggebruiker die even een stukje tegen het verkeer in rijdt. Soms is het daarom beter om niet uiterst rechts te rijden. Niemand houdt zich aan rijbanen of doorgetrokken strepen, dus het maakt niet uit als jij dat ook niet doet. Op een snelweg met 3 banen is het helemaal niet gek als je in het midden blijft rijden. De rechterbaan is eigenlijk voor de allerlangzaamsten: de vrachtauto’s. En stel dat je rechts ingehaald wordt: geen paniek. Ka gebeuren, dit is ook min of meer gebruikelijk.

Relax!

Je gaat naar Turkije op vakantie, waarschijnlijk. Misschien heb je wel een soort van een planning. Maar relax vooral in het verkeer. Je hoeft geen deadline te halen en die mooie antieke stad ligt er morgen ook nog. Het helpt niets als je je gaat lopen opvreten over de ge- of misdragingen van je medeweggebruikers. Die vinden het heel normaal wat ze zelf doen en ook over wat de automobilisten om hen heen doen maken ze zich niet druk. Die doen precies hetzelfde namelijk. Geef je eraan over en laat je Westerse houding varen. Niemand gaat zich aan de regels houden omdat jij dat wilt. Ik maak ook weleens de verboden u-bocht als ik in de verste verte niemand aan zie komen. Alleen oppassen als de politie in de buurt is.

Toet toet, knipper knipper

De claxon heeft in Turkije een andere functie dan in Nederland. Heeft je favoriete voetbalelftal gewonnen? Dan ga je luid toeterend rondjes rijden. Niet loslaten die claxon, blijven toeteren. Hetzelfde als er iemand trouwt. Trouwstoeten hoor je al vanuit de verte aankomen. Ook als er niet zulk soort bijzondere dingen aan de hand zijn, is de claxon een trouwe metgezel. Toet toet, hallo hier ben ik, zie je me? Toet toe, pas op ik ga je inhalen. Toet toet, bedankt dat je me erlangs liet. Het is een soort communicatiemiddel en de gemiddelde automobilist gebruikt de claxon veelvuldig. Dat geldt ook voor het groot licht. Durf je dat in Nederland haast niet te gebruiken of alleen op wegen zonder tegenliggers? Het gebeurde mij op één avond op de snelweg diverse keren dat een auto achter mij met groot licht knipperde: ‘hallo, ik rijd harder dan jij dus laat me erlangs’. Oké prima. Bij de eerste knipperaar maakte ik me nog druk maar blijkbaar is dit signaal ook vrij gewoon en niets om je over op te winden.


Autorijden in Turkije? Gewoon doen!

Hopelijk heb ik je niet afgeschrikt. Geloof me, het Turkse verkeer is heus geen horror. Gewoon je gezond verstand gebruiken en je niet gek laten maken. Ben je in het verkeer snel onzeker of angstig? Denk er dan wel even goed over na. In alle andere gevallen: huur een auto en ontdek wat Turkije allemaal voor moois in petto heeft. Ontdek bijvoorbeeld de Zwarte Zeekust en Midden-Turkije of de Turkse westkust met een huurauto. In Oost-Turkije is een auto haast een must omdat sommige bezienswaardigheden best afgelegen liggen.

Turkeytraveller tips autohuur

  • Prijzen en aanbieders op jouw huurlocatie check je vooraf via een vergelijkingssite. Kijk dan ook gelijk hoe het zit met de verzekering. Meestal is het standaardaanbod zonder extra dekkingen en kan je die bij afhalen extra afsluiten. Wees dan ook voorbereid op de extra kosten hiervoor.
  • Een auto huren doe je gewoon met je Nederlandse rijbewijs. Een internationaal rijbewijs is niet nodig.
  • Check de auto voor je ‘m meeneemt op schades. Maak foto’s van schade die er al op zit en let erop dat de verhuurder schades in de huurovereenkomst noteert.
  • Als je met de auto op pad gaat, neem je altijd je rijbewijs en paspoort/id-kaart mee. Er zijn namelijk regelmatig wegcontroles. Vaak laten ze buitenlanders in huurauto’s doorrijden. Maar ik ben ook weleens aangehouden.
  • Wil je meer informatie over de belangrijkste verkeersregels in Turkije? Kijk dan op de website van de ANWB.

Ook interessant voor jou

9 reacties

Ech Wel 09/01/2019 - 23:44

Wij waren in oktober in efeze met een georganiseerde reis. Prachtig werelderfgoed natuurlijk, maar de busreis (met een verplichte stop bij een of andere tapijtenfabriek) was ech helemaal kut. Ik had spijt dat we geen auto hadden gehuurd. Toen ik echter een bereisde oom dit verhaal vertelde zei die dat ik er alleen maar goed aan gedaan had. Volgens hem ben je als buitenlander altijd de sjaak in geval van een ongeluk. Wat dat betreft is het echt een rechteloos land. Weet jij hoe dat zit?

Reply
Margreet Rotte 10/01/2019 - 15:46

Hoi Ech wel, leuke vraag. En voor mij ook wel een beetje gewetensvraag. Ik moet eerlijk bekennen dat ik qua dit soort dingen misschien een beetje de struisvogelpolitiek bedrijf. De laatste keer dat ik een auto huurde, nam ik er een verzekering bij waarmee ik volgens de verhuurder niets hoefde te betalen in geval van schade aan wie dan ook. Maar je kent het misschien: je staat daar aan zo’n balie, wil zo snel mogelijk op pad met die auto en gaat geen 36 pagina’s tellend contract lezen dus je zet grif je handtekening en wegwezen maar. Overigens neem ik die extra verzekering ook weleens niet. Gelukkig (klop, klop) is mij nog nooit iets gebeurd. En ik ken ook geen horrorverhalen uit mijn omgeving van autohurende vrienden. Ik denk meestal: ‘dat zien we dan wel weer’. Beetje naïef en opportunitisch misschien. Maar ik ga me er nog eens nader in verdiepen en kom er bij je op terug. Jij gaat in elk geval niet meer voor een tweede keer in een tapijt-, leer- of andere fabriek terechtkomen! Groet, Margreet

Reply
Margreet Rotte 11/01/2019 - 10:57

Ik heb research gedaan voor een antwoord op jouw vraag, Ech wel. Zie mijn artikel over aansprakelijkheid bij een verkeersongeval in Turkije
Hiermee heb je in elk geval informatie waarmee je voor jezelf kunt besluiten of je eventueel in de toekomst een auto zou huren in Turkije. Ik doe het volgende keer gewoon weer hoor 😉

Reply
Meggy 08/03/2019 - 14:59

Hi Margreet,
Ik las jouw ervaringen in Alanya. Ben het helemaal met je eens. Omdat het een echte Turkse stad is. (Net zoals Antalya, waar ik het liefst in Kaleiçi startte op donderdag om op vrijdag de echte Turkse markt te bezoeken.
Daarna ging ik op een bankje bij de moskee zitten en volgde alle rituelen van het vrijdaggebed. Heel bijzonder!)

Wat wij in Alanya altijd zo mooi vonden (en daarvoor helemaal vanuit Side met de dolmuş heen reden) was de plek aan het water onderaan e burcht, waar de weg omhoog gaat.
Daar moet je om 12 uur op de grote keien gaan zitten.
Dan word je getrakteerd op een concert van de gebedsoproepen vanaf de talrijke moskeeën die Alanya rijk is.
Machtig móói en héél speciaal.

Groetjes Meggy

Reply
Margreet Rotte 08/03/2019 - 15:14

Hoi Meggy,
Dankjewel voor je reactie en je tips! Kijk, dat is nou wat je als reiziger zoekt. Iets heel simpels wat niks kost maar toch een geweldige ervaring op het gebied van couleur locale oplevert. En laat ik nou binnenkort toch op vrijdag in Antalya zijn… Dat wordt dus de 2 M’en: markt & moskee!
Groet, Margreet

Reply
Katherine 16/09/2019 - 10:58

Hoi margreet,

Wij gaan binnenkort naar side. Aangezien het boeken van de reis niet bepaald vlekkeloos verliep en de recensies niet al te best zijn van deze maatschappij, wilde we vooraf een huurauto boeken vanaf de luchthaven antalya. Nu lees ik bij jou dat in het donker rijden niet zo’n goed idee is. We kimen in de avond aan. En ik kwam ook iers tegen over tolwegen.
Kun jij mij hier iets over vertellen.

Reply
Margreet Rotte 16/09/2019 - 15:58

Hoi Katherine, jazeker kan ik je e.e.a. alvast kort toelichten. Dat doe ik hier en ik stuur je nog een e-mail voor wat uitgebreidere info. Van Antalya luchthaven naar Side is er geen tolweg. Je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor een losse transfer, bv via Holidaytaxis.com en dan de volgende dag in Side zelf je auto regelen. Verder zijn er in de buurt van Side geen tolwegen. Of je ’s avonds wilt rijden, hangt ook een beetje af van of je het zelf ziet zitten. Ik doe het wel, maar let 3x extra goed op. Ik wens je alvast heel veel plezier in Side toe!

Reply
Michael Dijk 06/04/2024 - 11:18

Supergoede tips, eindelijk duidelijk en compact beschreven. Ga zo door.

Reply
Margreet Rotte 09/04/2024 - 19:57

Dank voor je positieve reactie Michael.

Reply

Geef een reactie