fbpx
Home Populair Wat is de beste reistijd voor Turkije?

Wat is de beste reistijd voor Turkije?

door Margreet Rotte

‘Wat is de beste reistijd voor Turkije?’ Die vraag kom ik regelmatig tegen op internet. Of ‘Ik ga in oktober naar Turkije, wat voor weer is het dan?’ Logische vragen, maar ook een beetje gekke vragen als je bedenkt dat Turkije een oppervlakte van ruim 783.000 vierkante kilometer heeft. Het land is ruim 14 keer zo groot als Nederland. Van de west- naar de oostgrens is het ruim 1600 kilometer. Je kunt je voorstellen dat het weer dan niet overal hetzelfde is. Het antwoord op de vraag wat de beste reistijd voor Turkije is, is ook niet voor iedereen hetzelfde. Het ligt eraan wat je wilt doen. En naar welk deel van Turkije je gaat.

De beste reistijd voor Turkije hangt af van bestemming en activiteiten

Natuurlijk is vakantie leuker met een lekker zonnetje erbij, maar ‘s zomers is het in het grootste deel van het land erg warm. Niet zo handig als je excursies wilt maken of actief bezig wilt zijn. Maar ga je voor een skivakantie, dan is de winter jouw beste reistijd voor Turkije. Turkije is zo groot, dat er verschillende klimaatzones zijn. Check daarom voor je boekt wat de gemiddelde temperatuur is in de regio waar je naartoe gaat. Ik geef je per gebied aan wat je kunt verwachten.

Klaprozen en andere kleurige bloeiende voorjaarsbloemen tussen ruïnes
Lente op de Akropolis in Bergama

Zonnige zomers aan de Turkse kust

Ben je een echte zonaanbidder? En functioneer je ook nog prima bij temperaturen boven de 30 graden? Dan voel je je in de zomermaanden vast als een vis in het water aan de Turkse stranden. Reken er wel op dat het druk is aan de kustgebieden langs de Egeïsche en Middellandse Zeekust. De kans op regen is zeer klein. Wil je het iets minder heet? Dan zijn de voorjaarsmaanden april, mei en juni ook al aangenaam. Zeewater en buitenzwembaden zijn dan nog wel relatief koud. In september en oktober is het water juist aangenaam. Het weer is nog lekker zonnig en ’s avonds koelt het af.  Als je naar de kust gaat maar meer wilt dan alleen op een strandbedje liggen, zijn de voor- en najaarsmaanden de beste reistijd voor Turkije.

Iztuzu strand bij Dalyan met rijen lege strandbedjes en rieten parasols
In het voorjaar is het nog rustig op het Iztuzu strand bij Dalyan
Konyaalti strand bij Antalya met op de achtergrond een besneeuwde bergtop
Konyaaltı strand, Antalya in april waar je sneeuw ziet terwijl je al in je bikini ligt

Wat is de beste reistijd voor een citytrip naar Istanbul?

Istanbul ligt in een deel van Turkije waar de zomers drukkend warm zijn en de wintermaanden koel en nat. Vermijd ook hier de warme zomermaanden als  je niet van hitte en drukte houdt. Voor een citytrip naar Istanbul zijn voor- en najaar de beste reistijd. Je kunt dan in elk geval lekker buiten zijn. En mocht er toch een buitje vallen: er is ook genoeg binnen te zien en te doen. Maar liefst geniet je natuurlijk met een lekker zonnetje van deze bruisende wereldstad. Wist je dat je heel leuk kunt fietsen in Istanbul?

De skyline van Europees Istanbul met grijzen wolkenlucht daarboven en schepen die over de Bosporus varen
Donkere wolken boven de Bosporus
Vissers op de Galatabrug in Istanbul
Weer of geen weer, de vissers op de Galatabrug staan er altijd

De Zwarte Zeekust: een eigen klimaat

De noordkust van Turkije heeft een heel eigen klimaat. De winters zijn er zacht en de zomers subtropisch vochtig met ook af en toe mist.  De Zwarte Zeekust is niet zo bekend bij Europese toeristen en het landschap ziet er heel anders uit dan de zuidkust. Erg groen met veel loofbossen, die in de herfst verkleuren. Dan breekt de Indian summer aan, in het Turks: pastırma yazı. De blaadjes worden in de loop van oktober geel, bruin en oranje. In het najaar zijn de temperaturen voor Nederlandse begrippen nog steeds aangenaam, maar omdat vooral Turken de Zwarte Zeekust als strandbestemming zien en het al snel te koud vinden, is het er dan al rustig. Je kunt er dan ook nog steeds prima rondreizen.

Naald- en loofbomen in de herfst in het Zwarte Zeegebied in Turkije
De blaadjes beginnen al een beetje te verkleuren, begin oktober in de buurt van de Zwarte Zee

De beste reistijd voor skiën in Turkije: uiteraard de winter

De faciliteiten zijn niet hetzelfde als in de Alpenlanden, maar je kunt skiën in het binnenland van Turkije. Het skiseizoen begint net als in de Alpen half december, mits er natuurlijk genoeg sneeuw ligt. In Palandöken bij Erzurum schijn je zelfs al eerder én langer te kunnen skiën. Kartalkaya tussen Istanbul en Ankara is een populair gebied, evenals Erciyes bij Kayseri en Cappadocië en Uludağ bij Bursa. Vlakbij Antalya ligt Saklıkent. Met een beetje geluk zit je in de winter in de zon in Antalya en sta je binnen een uur op de ski’s. Maar al met al is de conclusie: ga je skiën in Turkije, dan is de winter natuurlijk de beste reistijd. Ik was in april op de Uludağ. Het skiresort was grotendeels verlaten, de hotels en liften bijna allemaal dicht en zelfs wandelen werd er niet erg aangemoedigd.

Winters geklede persoon staat in de sneeuw naast een wegwijzer op de berg Olympos, Turkije
December: sneeuw op de Olympos die weliswaar vlak aan de Middellandse Zeekust ligt
Pistenbully op een skipiste op de Uludag waar geen sneeuw meer ligt met op de achtergrond de moskee en hotels van het skigebied
Werkloze pistebully en sneeuwkanon in april op de Uludağ bij Bursa

Cappadocië met zijn mooie rotsformaties

In het sprookjesachtige Cappadocië is het bijzondere landschap ’s winters bedekt onder een laag sneeuw. Bijzonder om te zien, dus je kunt er ’s winters naartoe als je rekening houdt met koud weer. In het voorjaar kleuren de valleien prachtig groen en staan ze vol bloemen. Persoonlijk is dit mijn favoriete jaargetijde, zeker omdat Cappadocië uitnodigt tot actief bezig zijn. Denk dan aan de maanden april tot en met juni. ’s Avonds kan het dan nog best fris zijn, maar overdag zijn de temperaturen aangenaam. Tip: bezoek ook het tweejaarlijks Cappadox festival. De datum waarop het plaatsvindt verschilt per editie maar is meestal eind mei, begin juni. ’s Zomers is het hier warm en druk, dus wie het liever wat rustiger heeft, raad ik ook het najaar zeker nog aan.

Cappadocië, uitzicht op een van de valleien
Het spectaculaire landschap van Cappadocië
Burcht van Uchisar, Cappadocië
De burcht van Uçhisar, Cappadocië

De beste reistijd voor Noordoost-Anatolië en het Vanmeer

Vanwege de hogere ligging is het hier ’s winters koud en valt er veel sneeuw. Zeker als je in de bergen (bijvoorbeeld de Kaçkar) wilt wandelen, moet je er rekening mee houden dat de sneeuw pas eind van de lente of begin van de zomer weg is. Ik reisde in januari, hartje winter rond in het verre oosten van Turkije. Vanaf Van naar Kars en met de Doğu Express trein naar Kayseri. Het was koud maar goed te doen is als je je op de koud kleedt. Vermijd je de sneeuw en de kou liever, dan is de beste reistijd vanaf juni tot en met oktober.

Oost-Turkije arrenslee op Cildir meer
Het Çıldır meer is het op één na grootste meer van Oost-Turkije en volledig bevroren in de winter
Rondreis Oost-Turkije Muradiye
De Muradiye watervallen in de buurt van Van

Kijk op de interactieve kaart voor de beste reistijd voor Turkije

Mijn collega-bloggers van Slow Travel Guide maakten een handig overzicht van de klimaatzones waarin je ook de actuele temperaturen kunt zien. Sowieso is hun website een aanrader, hij staat vol prachtige foto’s en je vindt er veel praktische tips. Wel in het Engels.

Boomgaard bij Gökova, Turkije met rode aarde, groene fruitbomen en een donkere, onheilspellende lucht erboven
Onweer op komst in Gökova

Ook interessant voor jou

Geef een reactie