fbpx
Home Praktische tips Turkije Visum aanvragen Turkije: regel het vooraf online

Visum aanvragen Turkije: regel het vooraf online

door Margreet Rotte

Om Turkije binnen te komen, heb je tot 2 maart 2020 een visum nodig. Tegenwoordig is er een elektronisch visum. Een visum voor Turkije aanvragen regel je het best online vanuit Nederland. Gelukkig gaat aanvragen heel gemakkelijk. Er zijn verschillende websites waar je een e-visum kunt aanvragen.  Daar heb ik geen ervaring mee. Ik regel het zelf altijd rechtstreeks op de website van het Turkse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat verloopt bij mij altijd probleemloos.

Online een visum aanvragen voor Turkije

Ik vergeet het nooit: mijn eerste vakantie naar Turkije. Een visum kocht je gewoon bij aankomst op de luchthaven. Met het hele vliegtuig in de rij voor een stickertje van 20 gulden. Daar moest je 2 tientjes voor betalen. En dan ook echt 2 tientjes, anders ging het niet. De verkoper keurde mijn ene tientje af. Te gekreukeld of gescheurd. Hij wilde het in elk geval niet aannemen. Kon ik bij de mensen achter mij in de rij mijn tientje gaan ruilen. Stress! Tegenwoordig gaat een visum voor Turkije makkelijker, gewoon met je computer of smartphone.

Hoe werkt een visum aanvragen voor Turkije?

Goed, het e-visum dus. De website is in het Nederlands. Je betaalt 35 US dollar met je creditcard of iDEAL. Let erop dat je de exacte gegevens uit jouw reisdocument gebruikt bij de aanvraag. Na je betaling ontvang je een e-mail met daarin de link naar een pdf. Print die uit en neem hem mee. Alleen een screenshot op je mobiel is niet voldoende. En sla zelf een pdf op op je computer of telefoon, zodat je hem bij verlies van je geprinte visum opnieuw kunt uitprinten. Je kunt dat na een tijdje namelijk niet meer via de link op de site doen. Dan moet je dus een nieuw visum aanvragen.

Check altijd de regels rondom visa en reisdocumenten

Let erop dat je paspoort of identiteitskaart nog lang genoeg geldig is. De regels rondom visa en geldigheid reisdocumenten veranderen weleens. En een beetje rondsurfen op internet leert dat niet iedereen precies weet hoe het zit. Check daarom altijd de meest actuele info. Als het goed is, informeert de website van het ministerie je daar ook over bij je aanvraag. En bij twijfel vraag je gewoon beter alvast een nieuw reisdocument aan.

Een verlopen visum? Geen aanrader!

Je krijgt een visum voor 180 dagen. Je mag daarmee in totaal 90 dagen in Turkije verblijven. Zorg ervoor dat je die termijn niet overschrijdt. Het is mij gelukkig nooit gebeurd. Maar ik ken verhalen van mensen die op de luchthaven in de problemen kwamen door een verlopen visum. Geloof mij: dat wil je niet.

Kan je ook een visum op de luchthaven kopen?

Eerlijk antwoord: ik weet het niet. Waarschijnlijk nog wel. Maar ik regel het altijd vooraf online. Om te voorkomen dat er lange rijen staan, het loket gesloten is of de procedure weer veranderd is. Dat scheelt gewoon stress. Er is op reis tenslotte al genoeg wat mis kan gaan.

Hoe regel jij je visum? Of heb je weleens iets geks, leuks of vervelends beleefd toen je het land binnenkwam?

Ook interessant voor jou

Geef een reactie