fbpx
Home Praktische tips Turkije Turks ontbijt: de lekkerste eet je hier

Turks ontbijt: de lekkerste eet je hier

door Margreet Rotte

Graag deel ik mijn favoriete plekken voor een Turks ontbijt met je.  ‘Uit ontbijten’ is in Turkije vergelijkbaar met onze brunch. Turken gaan graag in het weekend of op feestdagen buiten de deur uitgebreid ontbijten. En als ik zeg ‘uitgebreid’ dan bedoel ik ook uitgebreid. Hoe ontbijt jij thuis? Met een volkorenboterham met kaas? Havermout? Of yoghurt met fruit? En had je daar graag ook friet bij gewild? Ik keek ook een beetje raar toen ik bij een Turks ontbijt om 10 uur ’s ochtends frietjes voorgeschoteld kreeg.

Turks ontbijt: lekker luxe

Als je in Turkije op vakantie bent en in een hotel of pension logeert, is het ontbijt vaak ook al wat royaler. Ik vind het zelf erg leuk om ook een paar keer écht luxe te gaan ontbijten. Eén voordeel: de rest van de dag heb je dan niet zo’n honger meer. Natuurlijk krijg je niet alleen friet. De tafel staat vol met heerlijkheden, van zoet tot hartig.

De ingrediënten van een ‘gewoon’ Turks ontbijt

Een simpel Turks ontbijt bevat minstens brood, kaas, olijven, tomaat, komkommer, honing of jam en een ei. En een paar glaasjes Turkse thee. Heerlijk om de dag mee te beginnen. Hoewel het misschien een beetje gek ontbijt is als je het vergelijkt met wat je thuis eet. Ik grijp thuis ook gewoon weer snel naar mijn vertrouwde havermout hoor.

Waar ontbijten we?

Ook belangrijk: de locatie. Lekker buiten als het kan. Aan het water of ergens waar je een mooi uitzicht hebt. En liefst is veel van wat ze serveren zelfgemaakt of ‘organik’. Met de theepot op tafel zodat je zelf lekker naar hartenlust bij kunt schenken. Natuurlijk kom je ook niet om 8 uur ’s ochtends al aanzetten. Zo vanaf half 10, 10 uur. Maar op de meeste plekken waar ze ontbijt serveren kun je dit gerust ook nog tot na lunchtijd bestellen.

Het uitgebreide Turkse ontbijt

Wat kan er allemaal op tafel komen? Heb je even? Sowieso de dingen die ik hierboven al opnoemde. En dan afhankelijk van de kok: omelet of menemen (een soort roerei met groenten en kruiden), kaasrolletjes, nutella, gebakken worstjes, pannenkoek naturel, pannenkoek gevuld met kaas en spinazie, katmer (deeggerecht in laagjes), nutella, nootjes en gedroogd fruit, olijven- of pittige spread, marmelade, stukjes fruit, gegrilde groenten, room (kaymak), iets cake-achtigs. Dit is zo wat ik me van de afgelopen ontbijtjes herinner. En terwijl ik het allemaal opschrijf, loopt het water me al in de mond. Tijd om weer een ticket te boeken, misschien?

Van, de hoofdstad van het Turks ontbijt

In de stad Van in Oost-Turkije is de ontbijtcultuur zowat tot godsdienst verheven. In een krantenartikel las ik dat Van de ontbijtcultuur voordraagt voor de Unesco werelderfgoedlijst. En in 2014 haalden ze er het Guinness Book of Records met de drukstbezette ontbijttafel. Bijna 52.000 namen tegelijkertijd deel aan het ontbijt. Ik at een heerlijk Van ontbijt bij Sütcü Fevzi aan de oever van het Van Meer. Een geliefde plek om te ontbijten. Sütcü betekent melkverkoper, maar veel ingrediënten van het ontbijt bestaan uit zuivel: kaas, boter, room en warme melk. Ook in de stad Van zelf vind je veel ontbijtsalons in het centrum. Er is zelfs een straat die onofficieel ‘ontbijtmakersstraat’ heet.

PS Wist je dat het Turkse woord voor ontbijt kahvaltı een samenstelling is van kahve en altı? Het betekent ‘voor de koffie’.

Turkeytraveller tips voor heerlijk ontbijten

Dit is een aantal van mijn favoriete plekken om te ontbijten:

  1. Saklı Bahçe in Dalyan. Uitzicht op de rivier en geweldig eten.
  2. Nerdek Café in Alanya. Op de bovenste verdieping van een boekwinkel. Een hele tafel vol met versgemaakt lekkers!
  3. Yenigün Kahvaltı Salonu in Bergama. Het zaakje oogt zo oud als de eigenaar en het ontbijt bestaat uit: brood, kaas, een ei, honing met kaymak (een soort clotted cream) en warme melk of thee.
  4. Azmak/West Café in Akyaka. Lekker op het terras aan de rivier.
  5. Kuğulu Park Restaurant (zwanenpark) in Ankara. Een piepklein stukje natuur midden in het drukke Ankara. Helaas is de thee niet bij de prijs inbegrepen.
  6. Karlık Evi Boutique Hotel, Uçhisar. In de tuin met uitzicht op de burcht, veel lekkers en een grote pot verse thee.
  7. Sütcü Fevzi Kahvaltı Salonu, Ipek Yolu weg aan het Van meer.
  8. Villa Tulipan Hotel in Antalya. Erg uitgebreid met heerlijke kaasjes en uitzicht op de oude stad Kaleici en de Middellandse Zee.

Wat zijn jouw favoriete plekken om te ontbijten in Turkije?

Ook interessant voor jou

Geef een reactie