fbpx
Home Praktische tips Turkije Verkeersongeval in Turkije en aansprakelijkheid

Verkeersongeval in Turkije en aansprakelijkheid

door Margreet Rotte

Stel, je huurt tijdens je vakantie in Turkije een auto, motor of scooter en veroorzaakt een verkeersongeval, hoe zit het dan met je aansprakelijkheid? In een vorig artikel schreef ik over autorijden in Turkije. Een lezer vroeg zich in een reactie af hoe het zit als je in Turkije een auto huurt en een verkeersongeval veroorzaakt. Hij had gehoord dat je als buitenlander altijd schuldig bent als je een auto-ongeval veroorzaakt en dus beter maar geen auto kunt rijden in Turkije. Hij vroeg mij hoe het zat met de aansprakelijkheid. Ik moest eerlijk bekennen dat ik niet zo goed wist. Maar ik ging op onderzoek uit en kwam terecht bij Ethem Emre, letselschaderegelaar bij Randstad Personenschade. De heer Emre is van Turkse afkomst en weet hoe het zit als je als buitenlander betrokken bent bij een verkeersongeval in Turkije.

Verkeersregels bepalen de aansprakelijkheid

Je zou het soms niet zeggen, maar ook in Turkije heb je verkeersregels. Wil je meer weten over de verkeersregels in Turkije? Je leest er meer over op de website van de ANWB. Net als in Nederland bepalen de verkeersregels wie er aansprakelijk is bij een verkeersongeval. En de verzekeraar van de verhuurmaatschappij dekt de schade. Vaak heb je wel een eigen risico bij schade. Het eigen risico verschilt per verhuurder.

Extra verzekering beperkt financieel risico bij verkeersongeval

Dit eigen risico kun je afkopen met een verzekering, zodat je niet voor vervelende financiële verrassingen komt te staan na een verkeersongeval. Alle verkeersrisico’s zijn gedekt, ook bij eigen schuld en je hebt geen eigen risico. Vraag naar de mogelijkheden bij je voertuigverhuurder. Alle bekende internationale verhuurbedrijven bieden deze mogelijkheid. Je vindt de verhuurkantoren zeker op luchthavens en soms ook in de stad. Huur je een voertuig bij een lokaal verhuurbedrijf? Verdiep je dan nog even extra in de voorwaarden en gevolgen van schade.

Wat als je een ernstig verkeersongeval veroorzaakt in Turkije?

Ben jij de veroorzaker van een ongeval waarbij iemand ernstig gewond raakt of overlijdt? Dan kun je daarbij in de gevangenis terechtkomen. Er komt zeker een strafzaak via het Turkse OM. Je kunt enkele maanden vastzitten en er kan een borgsom gevraagd worden voor invrijheidstelling. Oeps! Zorg ervoor dat je een verkeers- of gezinsrechtsbijstandverzekering hebt die dekking biedt voor Turkije. Dan kun je in zo’n geval rekenen op hulp uit Nederland.

En als je zelf gewond raakt, hoe zit het dan?

In Nederland kennen we de Schadeverzekering Inzittenden. Dan is bij eigen schuld ook jouw letselschade en die van de andere inzittenden gedekt. Zo’n verzekering heb je in Turkije niet. Bij eigen schuld is letselschade niet gedekt. Verder zijn er nog enkele belangrijke verschillen tussen Turkse en Nederlandse verzekeraars:

  • Het verhalen van schade op een tegenpartij werkt anders en kan langer duren.
  • De dekkingen van WA-verzekeraars zijn beperkt. Dat betekent dat er lagere bedragen verzekerd zijn voor wettelijke aansprakelijkheid.
  • Verzekeraars vergoeden geen smartengeld bij (zwaar) letsel en overlijden.
  • Verzekeraars erkennen geen whiplash-klachten.

Wat moet je doen als je betrokken bent bij een verkeersongeval?

  • Vul altijd een schadeformulier in en maak foto’s.
  • Ben jij zelf niet de veroorzaker? Doe altijd aangifte bij de politie. Een schadeformulier alleen is vaak niet voldoende om schade te verhalen.
  • Sta erop dat je eerst met een deskundige (in Nederland) overlegt voor je een politieverklaring ondertekent. Zeker als de politie of wie dan ook je ervoor wil laten tekenen dat je afziet van elke vorm van aansprakelijkheid.

Turkeytraveller conclusie

Zo, ik ben weer wat wijzer en jullie ook! Ik was blij met de duidelijke uitleg van Ethem Emre. Ik laat me niet afschrikken en huur volgende keer weer gewoon een auto. Maar ik laat me goed informeren. En uiteraard let ik goed op in het Turkse verkeer. Beter defensief rijden en ongelukken voorkomen. Zie je het na deze uitleg toch niet meer zitten om auto te rijden? Laat je dan rijden en reis lekker met de bus! Is nog voordelig ook. Wat zijn jouw ervaringen met autorijden in Turkije? En heb je weleens een ongeval meegemaakt?

Ook interessant voor jou

Geef een reactie