fbpx
Home Actief Wandelen in Istanbul: ontdek Kadıköy

Wandelen in Istanbul: ontdek Kadıköy

door Margreet Rotte

Een stad ontdek je toch het beste te voet. Wandelen in Aziatisch Istanbul is kennismaken met een minder toeristisch deel van Istanbul: Kadıköy. Niet dat het er dan ineens typisch Aziatisch is, wat dat ook moge zijn. Het is wel lekker authentiek Turks want véél minder toeristisch dan het Europese deel. Kadıköy is een moderne deelgemeente van Istanbul zonder spectaculaire bezienswaardigheden. Toch ben ik hier liever dan aan ‘de overkant’. Juist omdat het minder toeristisch is.  Kadıköy is een levendige wijk met een bazaar waar de locals shoppen, een gezellig uitgaanscentrum, antiekwinkeltjes, een boulevard annex stadspark langs de Bosporus en nog veel meer. En volgens Time Out magazine één van de 50 ‘coolste neighbourhoods’ ter wereld. Tijd dus om  eens uitgebreid rond te wandelen in dit stukje Aziatisch Istanbul.

Wandelen in Istanbul met Marc Guillet

Gelukkig leerde ik in 2013 Marc Guillet kennen. Ook Zeeuw en al jaren Turkijecorrespondent voor Nederlandse nieuwsmedia. Hij schreef Wandelen in Istanbul –Zwerven door het echte Istanbul. Hij nam me eerder al mee naar de leuke plekjes in Kadıköy. Maar deze keer hebben we alleen tijd voor een etentje op de avond dat ik aankom. De volgende dag moet hij naar Ankara. Gelukkig is hij bereid om thuis even een exemplaar van zijn wandelgids te halen. Zijn wandelroute zit vol insiders’ informatie. Je komt ermee langs plekken die je anders over het hoofd zou zien. Kleine Griekse en Armeense kerkjes, de oudste apotheek en een communistische theetuin bijvoorbeeld. De reisgids maakt wandelen in Aziatisch Istanbul extra leuk.

Atatürk is overal

De route begint aan de veerhaven. Verblijf je aan de Europese kant? Dan neem je eerst de ferry. De kade is levendig. Forensen op weg naar hun werk, mensen die net zoals wij een beetje rondslenteren en verkopers van etenswaren. De veerboten varen af en aan en vanaf de kade heb je zicht op het Haydarpaşa treinstation. Het is gebouwd in 1898 onder Duitse architectuur. Helaas wordt het ingrijpend verbouwd en mogen we er niet heen. Uiteraard mag een Atatürk standbeeld hier niet ontbreken. Dit exemplaar verbeeldt de vader der Turken die kinderen het alfabet in westers schrift uitlegt. Geïnspireerd op de grote taalhervorming van 1928. Tot die tijd gebruikt Turkije het Arabische alfabet.

 

Kadıköy: paradijs voor foodies

Vanaf de kade loop je zo het winkelcentrum in. Vroeger woonden er in deze buurt vooral niet-moslims. Daarom vind je er nog Armeense en Griekse heiligdommen. In sommige gevallen gewoon onopvallend op de hoek van de straat. Foodies komen zeker aan hun trekken in Turkije. En helemaal in dit deel van Istanbul. In de straatjes van de voedselbazaar komen de locals hun verse vis, groenten, fruit en kruiden kopen. Een kleurrijk en geurig schouwspel is het. De visverkopers vouwen de kieuwen van de vis naar buiten om te tonen dat de vis vers is. Het lijkt alsof er rode rozen tussen de glanzende zilveren vissen liggen. Ook vind je er koffie- en theewinkels, een honingwinkel, allerhande Turkse zoetigheden en ingelegde groenten.

Eten bij Çiya

Nog meer goed nieuws voor lekkerbekken. Het volgens velen beste restaurant Çiya heeft 3 eetlokalen in dezelfde straat. Eigenaar Musa Dağdeviren komt uit Gaziantep in Oost-Turkije. In Çiya eet je authentiek Turks zonder dat je de prijs van een sterrenrestaurant betaalt. Ze serveren er gerechten uit alle Turkse windstreken in een informele sfeer. Zelfs Netflix’ Chefs’s Table besteedt in seizoen 5 aandacht aan ‘gerechtenantropoloog’ Dağdeviren. Ik heb er ’s avonds gegeten en het was inderdaad heerlijk! Zeker doen als je er toch bent.

Wandelen in Istanbul is antiek & curiosa tegenkomen

Ook voor antiek- en curiosaliefhebbers is Kadıköy een walhalla. De antiek- en curiosawinkeltjes huizen in panden die minstens zo oud zijn als hun handelswaar. De een met wat meer aandacht gerestaureerd dan de ander. En sommige helemaal niet. Het oogt allemaal lekker ongedwongen en nodigt uit tot slenteren langs etalages en lekker rondsnuffelen. Je vindt er de duvel en z’n ouwe moer, zeggen ze dan in Nederland. In mijn huis is geen plek en in mijn rugzak ook niet, dus het blijft bij kijken, kijken niet kopen. Maar gelukkig hoor je dat hier – in tegenstelling tot sommige andere plekken in Turkije – niet.

Lunch bij de communisten

De bronzen stier in hartje Kadıköy is een geliefde ontmoetingsplek en het meest gefotografeerde object in de buurt. Natuurlijk moet hij er bij mij ook aan geloven. Het loopt inmiddels tegen lunchtijd en van een eerder bezoek herinner ik mij dat we vlakbij een prima lunchgelegenheid zijn. In een oud Armeens schoolgebouw zit communistisch cultureel centrum Nazim Hikmet. Genoemd naar de eerste moderne Turkse dichter die vanwege zijn communistische ideeën een groot deel van zijn leven in ballingschap doorbracht. We strijken neer in de tuin van het centrum, lekker in de schaduw onder de bomen. Tijd voor Turkse thee. En om de honger te stillen bestellen we mercimek, linzensoep. Wie Cola wil drinken wordt hier teleurgesteld. Dit symbool van het kapitalisme verkopen ze hier niet. Je vindt er wel een boekenwinkeltje met linkse literatuur en kunst.

Repetitie in de kerk

Aangesterkt door de soep vervolgen we onze weg. Onder meer langs de oudste apotheek. En het Barış Manço museum. Dat is helaas dicht omdat het maandag is. Op die dag zijn veel culturele bezienswaardigheden gesloten. In het voormalige woonhuis van de overleden popster maak je kennis met de geschiedenis van de moderne Turkse popmuziek. Aan de overkant zit een kleine kapel. Dan steken we daar onze neus maar even binnen. Er klinkt gezang, een groepje muzikanten is aan het oefenen. Wij willen hen niet storen, maar we worden uitgenodigd om te blijven. Dat is ook weer Turkije, zit je ineens in een kerkje bij een muzikale repetitie.

Thee met uitzicht

Wij trakteren onszelf als toetje nog maar op een ijsje bij Ali Usta. Volgens Marc staan de klanten hier in het weekend tot buiten in de rij. Langzaamaan lopen we dan weer richting kust. Hier staan dure appartementen met zicht op zee en de Prinseneilanden. We ploffen neer in een van de theetuinen waar je heel wat voordeliger van hetzelfde uitzicht geniet. Gelukkig is een kopje thee in Turkije nooit ver weg. Na de thee dalen we af tot zeeniveau. De laatste etappe is het wandelpark langs het water. De plek waar je even weg bent uit het stadsgewoel. Overal in het gras en op de kademuur zitten en liggen mensen te recreëren, van jong tot oud.

Wandelen in Istanbul reisgids: superhandig

Wij zijn inmiddels zo’n 5 uurtjes op pad geweest. Boven de Bosporus komen dreigende donkere regenwolken aan. Tijd om weer eens richting ons hotel te gaan. De wandelroute en alle tips daaruit waren ideaal om zelfstandig deze leuke wijk te verkennen. Ik loop ook graag zomaar een beetje mijn neus achterna, maar in dat geval mis je hier dan waarschijnlijk allerlei leuks. Ook niet erg natuurlijk, maar de route en alle info eromheen vond ik een extra aanvulling.

——————-

Odyssee reisgids Wandelen in Istanbul

Ik wandelde met de Odyssee Reisgids Wandelen in Istanbul van Marc Guillet. Verkrijgbaar op Bol.com. Kijk voor meer over het Istanbul van Marc ook eens op zijn website Geniet van Istanbul.

Sarniç Suites Istanbul: voordelig en centraal gelegen

Ik overnachtte in Sarniç Suites. Klinkt heel chique, maar was gewoon een van de voordelige opties bij Booking.com. Middenin het levendige centrum. Centraal gelegen in en sfeervol gerenoveerd Grieks huis. Nadeel: er is vaak tot ’s avonds laat live muziek in het bijbehorende restaurant. Let op: ben je al in Turkije? Dan kun je Booking.com niet gebruiken. Vanuit Nederland zijn accommodaties in Turkije wel gewoon boekbaar.

Wat ook leuk is: fietsen in Istanbul!

Je zou het niet verwachten, maar je kunt zelfs fietsen in deze wereldstad. En het is nog leuk ook! Samen met een gids ga je op pad en zo kom je op de leukste plekjes die je zelf niet zo snel kunt vinden. Lees alles over mijn fietsavontuur in het artikel Fietsen in Istanbul met gids.

Ook interessant voor jou

2 reacties

Maria sezer 10-10-2019 - 05:55

Leuk Margreet, ik zou dit graag delen, maar ik zie geen ‘share’ ikoontje?

Reply
Margreet Rotte 10-10-2019 - 07:33

Ik stuur je een mailtje Maria om je te helpen, Maria. Maar helemaal onderaan, onder de laatste foto staan de share icoontjes. Leuk dat je het wilt delen, bedankt daarvoor!

Reply

Geef een reactie