Ankara: totaal niet te vergelijken met Istanbul met zijn Ottomaanse sfeer en vele bezienswaardigheden. Toen ik er één keer geweest was, dacht ik: dit was de eerste en gelijk ook de laatste keer. Toch ben ik er sindsdien alweer een keer of 5, 6 geweest. Het zijn altijd een beetje hap-snapbezoekjes, waarbij ik soms maar net een dag of enkele uren de tijd heb om wat te bezoeken. Ankara is sinds 1923 de hoofdstad van Turkije; regering en legerleiding zetelen er en ook alle ambassades vind je in Ankara. Voordat Atatürk Ankara tot hoofdstad uitriep, was het een onbetekenend provinciestadje. Het overgrote deel van de bebouwing is modern. Kantoren, winkelcentra, wooncomplexen. In relatief korte tijd explodeerde zowel het aantal inwoners als de bebouwing. Waar moet je écht heen als je een paar dagen in Ankara bent?
Zien en doen in Ankara
Mijn top-3 bezienswaardigheden in Ankara (in willekeurige volgorde):
- Anıt Kabir, het mausoleum van en nationale heiligdom voor Mustafa Kemal Atatürk.
- Hisar, de citadel.
- Museum van Anatolische beschavingen.
Ik vertel je hieronder meer over de belangrijkste bezienswaardigheden. In Ankara kun je je een dag of 2 tot 3 vermaken. Goed dus voor een ‘gewone’ citytrip. Of gebruik Ankara als uitvalsbasis voor een rondreis. Bijvoorbeeld richting Zwarte zeekust of het gebied ten oosten van de stad. Ook als je naar Cappadocië gaat, ligt Ankara al aardig in de richting. In de winter kun je er relatief vlakbij skiën in Kartalkaya in de regio Bolu.
Anıt Kabir en Atatürkmuseum
Atatürk, vader der Turken, stichtte de republiek Turkije. Hij wordt nog steeds enorm gerespecteerd, bijna verafgood. Daar past natuurlijk een grandioos herdenkingsmonument bij. Het Anıt Kabir ligt op een heuvel vanwaar je over de hele stad uitkijkt. Je nadert het complex over een lange toegangsweg geflankeerd door tientallen stenen leeuwen. Ondanks dat Atatürk in 1938 stierf, is Anıt Kabir nog steeds een enorme trekpleister voor jong en oud. Van schoolreisje tot decor voor trouwfoto’s. Het mausoleum zelf is een grote maar eenvoudige tempel. Binnen vind je vrijwel geen decoraties, alleen de sacrofaag met daarin het lichaam van Atatürk. Op het terrein bevindt zich ook het Atatürkmuseum met onder meer persoonlijke bezittingen. Toen ik er was, was het zó druk dat je bijna in de stroom mensen meegevoerd werd. Op het gemakje kijken was er niet bij. Nog een Atatürk rompertje nodig? Dat én meer vind je in de souvenirwinkel.
Hisar, de citadel
De oudste wijk van Ankara lijkt meer een Ottomaans dorpje. Met geplaveide straatjes, oude huizen en moskeeën, de burcht en restanten van stadsmuren. Héél anders dan het moderne Ankara. Dit vind ik de leukste buurt. Net als in andere Ottomaanse buurten in Turkije is een deel gerestaureerd. Soms niet even smaakvol, maar goed. En een ander deel bevindt zich in meer of minder vervallen toestand. Loop daar ook gewoon eens in. Het is niet gevaarlijk en je komt dan bij de werkplaatsjes van de ambachtslieden. Bijvoorbeeld tingieters en kopersmeden. Wees niet verbaasd als je binnen mag komen voor een kop thee. Op de citadel vind je allerlei leuke winkeltjes met uiteraard de toeristenparafernalia maar ook ateliers van creatievelingen die hun maaksels verkopen. Vanaf de burcht heb je 360 graden uitzicht over de stad en de omliggende vlakte.
Museum van Anatolische beschavingen
Aan de voet van de citadel ligt het museum van Anatolische beschavingen. Het is gevestigd in een gerestaureerde overdekte bazaar en karavanserai. De geschiedenis van de bezienswaardigheden in het museum gaan terug tot zo’n 7.000 jaar voor Christus. De zalen zijn chronologisch ingedeeld. Je begint in de steentijd en eindigt zo’n beetje rond 5 eeuwen voor Christus. Als je ergens in Turkije op een archeologische site bent en er staat een replica van een beeld: grote kans dat het origineel hier staat. Toen ik het museum bezocht, had ik een beetje pech. Er was een grote verbouwing aan de gang. Er waren maar 2 zalen geopend. En ik heb me suf gezocht naar foto’s die ik toen maakte. Waarschijnlijk niet gedaan of kwijt, maar ik heb ze niet. Een goede reden om terug te gaan. Die foto’s hou je dus nog van me tegoed!
In Ankara? Eet Aspava!
Er zijn dingen die je alleen ontdekt als je me locals op stap bent. Zoals Aspava, een specialiteit in Ankara. Wat is Aspava: denk Indische rijsttafel, maar dan Turks. Verschillende gerechten die op hetzelfde moment geserveerd worden. Çaçık (yoghurt met knoflook en komkommer), champignons uit de oven, friet met tomatensaus en kaas erover (gewoon omdat het kan), salade, döner kebap in wraps gewikkeld en çiğ köfte. Dat laatste was vroeger heel fijn gemalen rauw vlees, lekker gekruid en tot balletjes gekneed. Tegenwoordig wordt hij vooral vega gemaakt van bulgur. Technisch gezien betaal je alleen voor de döner en krijg je de rest inclusief thee en toetje er gratis bij. En het is al zo goedkoop! Nou, heerlijk gegeten hoor. Wij gingen naar Yıldız Aspava aan Esat straat. In Esat straat vind je meerdere Aspava restaurants naast elkaar. Ze hebben elk hun eigen specialiteiten, maar vraag me niet welke.
En wat doen we verder nog in Ankara?
Gewoon, wat we altijd doen tijdens een citytrip. Beetje rondslenteren, winkelen, wat eten en drinken. Het centrum rond Kızılay is wat wij in Nederland een soort stadscentrum noemen. Daarnaast heb je zowel in als buiten de stad grote shopping malls. Zelfs in de tunnel naar de metro zitten nog kledingwinkels. Gelukkig vind je naast al het beton en asfalt ook nog wat groene oases in Ankara, zoals Gençlik, Seğmenler en Kuğulu Park. Zeker bij lekker weer trekken jong en oud naar de parken bij gebrek aan eigen groen. In Kuğulu Park (zwanenpark) ten zuiden van Kızılay kun je lekker ontbijten en in en rond de Tunalı Hilmi winkelstraat vind je verschillende leuke horecagelegenheden. Kan je geen genoeg krijgen van geschiedkundige monumenten en musea? Dan zijn er nog de Julianuszuil, de tempel van Augustus en Rome, ruïnes van Romeinse baden, het museum van de Onafhankelijkheidsoorlog en het Republikeins museum.
Is Ankara een gevaarlijke stad?
Enkele jaren terug was Ankara het doelwit van aanslagen. Het blijft een regeringscentrum en belangrijke stad. De kans op een nieuwe aanslag is er altijd, maar die is er net zo goed in Europese steden. Daardoor laat ik mij niet tegenhouden. Ergens op internet vond ik de aanbeveling: vermijd drukke plekken als toeristische bezienswaardigheden, bus- en metrostations. Tsja… Beetje lastig. Bij een demonstratie blijf je echter wel het beste uit de buurt. Ulus is niet zo’n handige buurt om ’s nachts rond te scharrelen. Er zitten veel bars en nachtclubs waar voornamelijk mannen uitgaan. Zeker als vrouw alleen loop je de kans lastiggevallen te worden. In andere wijken heb ik ook ’s avonds laat alleen rondgelopen en ik ben ’s avonds met de metro gegaan en ik voelde me gewoon veilig. Gebruik gewoon je gezonde verstand, zeg ik altijd maar.
Hoe verplaatsen we ons in Ankara?
Taxi’s zijn er veel en goedkoop. Mijn Turkse angsthazige vriendinnen sommeren me altijd een taxi bij een standplaats te nemen en niet een willekeurige langsrijdende taxi in te springen. Maar ik luister natuurlijk niet altijd. Heb ook nog nooit een probleem gehad met taxichauffeurs. Voor ondergronds transport zijn er de metro en de Ankaray, maar die zal je waarschijnlijk niet veelvuldig gebruiken. Ook rijden er veel bussen en dolmuşes. Waarbij het misschien even puzzelen is om uit te zoeken welke kant je uit moet en hoe het werkt met de kaartjes. Als je goede voeten hebt, kom je een heel eind te voet. Ik gebruik meestal de benenwagen in combinatie met taxi’s. Vanaf de luchthaven ben je snel en goedkoop met de Belko Airbus in het centrum en vanaf het grote busstation Aştı rijden er gratis servicebusjes naar de stad.
Kun je Ankara met Istanbul vergelijken?
Dat kun je doen, maar veel overeenkomsten vind je niet. Het zijn heel verschillende steden. Ankara is relatief klein met rond de 5 miljoen inwoners tegen 18 in Istanbul. Er is geen water van betekenis te vinden en er zijn veel minder monumenten en bezienswaardigheden. Ankara is eerder een Europese dan een oosterse stad en zo had Atatürk het ook bedoeld toen hij de stad stichtte. Wel is er in beide steden een enorme verkeersdrukte, alleen in Ankara is dat vooral overdag. En mensen, veel mensen. Véél minder toeristen in Ankara, dat wel. Misschien zou je zonder voorinformatie wat geschokt of teleurgesteld zijn als je een tweede Istanbul verwacht. Net als ik de eerste keer. Maar nadat je dit artikel hebt gelezen, weet je wel beter. Veel plezier in Ankara!