‘Margreet, wat moet jij nu in Side’, hoor ik je denken. Inderdaad, Side is vooral zon, zee en strand. Kilometers all inclusive hotels en shopping bazaars. Maar voor wie verder kijkt dan het hotelzwembad en de tasjeswinkel vallen er genoeg andere leuke dingen te beleven. De reden dat ik regelmatig in Side ben, is om er te fietsen. Dat brengt je in elk geval buiten de gebaande paden. Na het fietsen trek ik er dan nog graag een paar uurtjes op uit. Voor veel tips in dit artikel is het overigens handig als je beschikt over eigen vervoer. Wil je niet zelf autorijden? Kies dan een georganiseerde excursie, die zijn op veel plekken in de stad te boeken. Of charter een taxichauffeur die je naar je bestemming brengt.
1. Fietsen rond Side: Bikefun Turkije
In het voor- en naseizoen is de Belgische Jo de Bruyn te vinden in het Side Star Resort in Gündoğdu. Je kunt bij hem mountainbikes huren, ook elektrische. Dagelijks trekt hij er om 9 uur op uit voor een tocht in de omgeving. De ritten zijn geschikt voor elk niveau want er zijn verschillende begeleiders. Zorg er wel voor dat je basisconditie in orde is, want op een paar kilometer van de kust beginnen de heuvels. Uiterlijk rond 14 uur ben je weer bij het hotel terug. Op de fiets ontdek je het échte Turkije. Je komt door kleine dorpjes, door sinaas- en granaatappelboomgaarden, langs resten van oude beschavingen en op paden waar je met de auto niet geraakt.
Kijk voor meer info, prijzen en periodes op de website van BikefunTurkije.
2. Side centrum: mix van toerisme en cultuur
Vanuit alle toeristische centra rond de stad rijden busjes naar het centrum van Side, dat in een oud Arabisch dialect granaatappel betekent. Van de rijke havenstad die het in de 2e eeuw na Christus was, bleef na een Arabische inval in de 7e eeuw niets meer over. Pas begin 20e eeuw vestigden zich vissers in het verlaten stadje. Van de geschiedenis is echter nog veel bewaard gebleven. Het centrum van Side is een openluchtmuseum met als hoogtepunten de Tempels van Apollo en Athene en het Romeins amfitheater. Sinds Side onder het stadsbestuur van Antalya valt, is veel illegale bebouwing gesloopt en zie je daardoor nog veel meer resten van de oude stad. Als je gewoon een beetje rondstruint, kom je vanzelf de antieke bezienswaardigheden tegen. In het museum van Side bezichtig je vondsten van de plaatselijke archeologische opgravingen. Uiteraard vind je in het centrum ook talloze terrasjes en winkeltjes.
3. De oude stad Aspendos
Het best bewaarde Romeinse theater is het hoogtepunt van de antieke ruïnestad Aspendos. Het trekt jaarlijks drommen bezoekers en het 15.000 zitplaatsen tellende theater is nog steeds in gebruik bij opera- en balletvoorstellingen. Dat laatste met dank aan Atatürk, de grondlegger van het moderne Turkije, die het theater na een bezoek in de dertiger jaren van de vorige eeuw liet restaureren en besloot dat het niet alleen een museum moest worden maar dat de theaterfunctie behouden moest blijven. Ook de rest van Aspendos is een bezoek meer dan waard. De stad ligt op een heuvel van waaraf je een mooi uitzicht hebt over de omliggende dorpjes, boomgaarden, de resten van het aquaduct en de bergen.
4. Antalya, grote stad met een klein hart
Kaleiçi is het oudste deel van Antalya. Smalle straatjes, oude Ottomaanse huizen, de imposante Poort van Hadrianus, een overdekte antieke bazaar, hamams, een Griekse kerk en de Romeinse haven. Wandel je hier ’s ochtends rond, dan hoor je de vogeltjes fluiten en zou je niet zeggen dat je in een stad met meer dan een miljoen inwoners bent. Er zijn ook twee kleine, gratis toegankelijke museumpjes: het Antalya Etnografya Müzesi en Suna & İnan Kıraç Kaleiçi Museum. Lopend over de boulevard of met de antieke tram bereik je het grote Antalya Museum met vondsten uit de Turkse oudheid. Ik ben zelf niet zo’n museumliefhebber maar vond dit wel een indrukwekkend museum en een aanrader wanneer je in Antalya bent.
5. Shop till you drop in en rond Side
Kleding is in Turkije veel goedkoper dan in Nederland. Ik ga niet af op de nep merkkleding, maar als ik toch een nieuw kledingstuk nodig heb, koop ik dat liefst in Turkije. Het geld dat ik daarmee bespaar, gebruik ik dan weer voor andere leuke dingen. Een kwalitatief goede spijkerbroek heb je al voor € 25,- om maar eens een voorbeeld te noemen. Iedere zichzelf respecterende stad heeft gelukkig een of meerdere shopping malls. Voordeel: alle winkels bij elkaar en airconditioning zodat het ook op een warme dag nog leuk is. Zowel in Side, Manavgat als Antalya vind je grote winkelcentra waar je voordelig je garderobe aanvult. Ben je wel dol op neppers, accessoires als tassen en leuke hebbedingetjes? Dan ben je in Side uiteraard ook aan het juiste adres in een van de vele bazaars rond de hotelcentra en de winkeltjes in het centrum.
6. Manavgat, markt en watervallen
Donderdag is marktdag in het tegen Side aan geplakte Manavgat. De stad zelf is niet zo bezienswaardig maar heeft een grote markt. Vanuit Side kun je er ook per boot naar Manavgat. Je vaart vanaf zee over de Manavgat rivier en ziet dan ook in een moeite door de watervallen die even buiten het centrum liggen. Verwacht hier geen spektakel à la de Niagara falls maar eerder een miniatuurversie hiervan. Door een groot deel van het centrum loopt een park met een fiets- en wandelpad langs de rivier waar ook de locals komen recreëren. Wat ik zelf erg leuk vond was om in Manavgat te gaan eten in een restaurant waar veelal Turken komen. Wij aten in Manavgat Oba en Hanımeli, die liggen vlak naast elkaar en je kunt er voor weinig geld écht goed Turks eten.
7. Green Lake en Green Canyon
Ten noorden van Manavgat liggen Green Lake en Green Canyon. Sinds de ernstige bosbranden van 2021 zijn de oevers van het groene meer helaas niet meer zo groen. Het water in het stuwmeer is echter nog onveranderd en fotogeniek knalgroen en steekt af tegen de ruige bergen die het meer omringen. Gelukkig herstelt de natuur zich snel en beginnen er alweer nieuwe bomen en struiken te groeien. Met eigen vervoer rijd je rond het meer via de stuwdam naar de canyon die aan de noordzijde ligt. In het seizoen kun je hier ook een boottochtje maken maar toen wij er waren in april, was het hiervoor nog te vroeg. Ook de restaurantjes aan de canyon waren nog in de opstartfase. Op het zuidelijke deel van het stuwmeer waren al wel boten in de vaart en kon je eten in een van de langs het meer gelegen restaurantjes.
8. Antieke steden Perge en Seleucia/Lyrbe
Perge ligt 15 kilometer ten oosten van Antalya en is een oude Griekse stad die 1000 jaar voor Christus gesticht is. Een must see wanneer je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van Turkije en de volkeren die er in de oudheid leefden. Perge is ook het startpunt van de St Paul Trail, de 500 kilometer lange wandelroute die in noordelijke richting het binnenland in gaat. Volgens de overlevering zou de apostel Paulus Perge tijdens zijn reizen ook bezocht hebben. De overblijfselen van de Griekse stad Seleucia of Seleukeia vind je ten noorden van Manavgat. Deze oude stad is veel kleiner maar door zijn afgelegen ligging op een steile heuvel goed bewaard gebleven. Wetenschappers twijfelen echter of de resten op deze plek wel van Seleukeia zijn. Op de bruine wegwijzers naar de oude stad vind je dan ook veelal de naam Lyrbe. Zowel in Perge als in Seleukeia/Lyrbe struin je tussen de resten van de oude beschaving en stel je je voor hoe zo’n stad er nou vroeger uitzag. Een mooi contrast met alle moderne gebouwen die je nu langs de Turkse kust vindt.
9. Köprülü rivier en canyon: raften, zipline, Selge en de steenmannen
Op een uurtje rijden van Side ligt de Köprülü rivier met gelijknamige kloof. Vanaf de oude Romeinse brug heb je een spectaculair uitzicht over en in de diepe kloof. Langs de rivier vind je tientallen opstapplekken om te raften of te kanoën op de rivier. Heerlijk verkoelend op een warme dag! Nadeel (vind ik dan): er zijn tientallen bedrijfjes die rafting aanbieden en het is een vrij toeristisch gedoe. Zeker ’s ochtends en begin van de middag. Kom je wat later op de dag, dan ontloop je de drukte. Vanaf de rivier is het met de auto een half uurtje rijden naar de antieke stad Selge, gelegen in het dorp Altınkaya. Het amphitheater is grotendeels bewaard gebleven en gratis toegankelijk. Vanaf het theater heb je een prachtig uitzicht over de omgeving. Enkele kilometers onder Altınkaya vind je de Adam Kayalar, de steenmannen. De rotsen hebben door wind en water allerlei aparte vormen gekregen en hebben wel wat weg van het bijzondere landschap van Cappadocië. Echte helden haken zich vast aan de kabel van de Tazı Canyon Zipline. Je overbrugt een afstand van bijna 2 kilometer over een 400 meter diep ravijn. Adrenaline gegarandeerd!