fbpx
Home Bestemmingen Unesco werelderfgoed in Turkije

Unesco werelderfgoed in Turkije

door Margreet Rotte

Soms lees je ergens iets en ben je geïnspireerd. Dat gebeurde toen ik op de website van collega-blogger Ech Wel terechtkwam. Nog niet meteen, de inspiratie moest eerst even indalen. Op Unesco-Queesties.nl doet Ech Wel verslag van zijn missie om al het Unesco werelderfgoed ter wereld te bezoeken. Zijn avonturen beschrijft hij overigens met veel humor. Ik dacht: Turkije is zó groot, daar moet toch wel wat Unesco werelderfgoed te vinden zijn. Ik had wel een donkerbruin vermoeden dat Efese erbij moest horen. Maar verder kwam ik eigenlijk niet. Wat blijkt?

Unesco is goed vertegenwoordigd in Turkije

Voor de grap keek ik eens op de website van Unesco wat er allemaal aan werelderfgoed in Turkije ligt. Maar liefst 18 stuks. En 77 plekken die op de nominatie staan om werelderfgoed te worden. Met stijgende verbazing bekeek ik het lijstje bestaande Unesco werelderfgoed sites in Turkije. Van de 18 heb ik er nu 13 gezien. Ha! Ons eigen kleine landje heeft er 9. En alleen de Waddenzee en de Amsterdamse grachtengordel heb ik van dichtbij bekeken. Maar ja, als Turkeytraveller moet je je focussen. Wat moeten de lezers van dit blog ook met Nederlands werelderfgoed? Juist.

Ga ik nu mijn eigen Unesco queestie Turkije starten?

Het is altijd leuk om een doel te hebben. Een beetje fanatiek en competitief ben ik ook wel. Met een wat goede wil moet het me toch lukken om die andere 6 werelderfgoederen ook van mijn lijstje af te strepen. Met lichte teleurstelling zie ik nu dat ik vorig jaar vlakbij Aphrodisias was. En die heb ik overgeslagen! In het licht van mijn onlangs opgedane kennis en ‘nieuwe hobby’ komt mij dat nu voor als een onbegrijpelijk besluit. Troostrijke gedachte: ook van de genomineerden heb ik er al een aantal bezocht. Bijvoorbeeld Priene, de St. Nicolaaskerk, Iznik, Stratonikea en Kekova. Dus stél dat de Unesco in al haar wijsheid besluit die aan het lijstje toe te voegen, dan heb ik die alvast gehad.

Wat wordt het eerstvolgend Unesco werelderfgoed bezoek?

De meeste sites die ik nog niet heb bezocht, liggen wel een beetje uit de route. Lees: in Oost-Turkije. Bij de Armeense en de Syrische grens. Dat klinkt niet alleen ver, dat is het ook. Inmiddels heb ik met de Armeense ruïnestad Anı in Oost-Turkije alweer een stap in de juiste richting gezet. Google Maps leert mij dat de resterende 6 ook ver uit elkaar liggen. Dat is in elk geval dan stof voor meerdere tripjes. Ik ga mij nog eens over mijn persoonlijke Unesco queestie buigen.

Ook interessant voor jou

2 reacties

Ech Wel 11-02-2019 - 11:48

Ik zit dit echt met een grote grijns te lezen, vooral de frustratie nadat je ontdekt hebt in de buurt van een site te zijn geweest maar niet kan afstrepen omdat je net dáár niet ben geweest.. zo herkenbaar! 😀😀 moet je toch weer terug…

Verder natuurlijk enorm vereerd met deze blogpost. Sowieso erg leuk om te lezen dat ik iemand heb geïnspireerd, maar helemaal dat er een heel stukje aan gewijd is. En dan komt er ook nog een vervolg. (of 8) 😀🍻 Ik ga ze in ieder geval in de gaten houden. Succes met de queeste en tesekkur ederim!!

Reply
Margreet Rotte 11-02-2019 - 16:16

Bir sey degil, Ech Wel. Eigenlijk jij bedankt voor de inspiratie. En voor de extra druk op mijn schouders. Nu MOET ik altijd al naar Turkije omdat ik nou eenmaal een blog heb. En dan MOET ik daar ook nog al die sites gaan afstruinen hahahaha #zwaarleven. Ja en dat van Aphrodisias vind ik inderdaad écht erg. Gewoon ongeveer langsgereden. Maar ja, we hadden net Priene (nominatie-Unesco) achter de rug en al spontaan een kerk en een winkelcentrum (niet-Unesco) bezichtigd en nog een lange reis voor de boeg. Met de inmiddels opgedane kennis en ervaring gaat dát me nu niet meer gebeuren, natuurlijk! Jij ook veel succes met je queeste.

Reply

Geef een reactie