fbpx
Home Bestemmingen Summer garden botanic boat in Dalyan

Summer garden botanic boat in Dalyan

door Margreet Rotte

Een boottocht hoort erbij in Dalyan. Aan de kade liggen honderden boten dagelijks te wachten op passagiers. De kleinere varen alleen op de rivier en het Köyceğiz meer. De grotere nemen je ook mee voor een tocht op zee, bijvoorbeeld naar Ekincik. Eén boot springt eruit in de haven van Dalyan: Summer garden botanic boat. Een robuuste sloep vol met bloemen en planten. Ik had hem weleens langs zien komen, maar had er nog niet eerder op meegevaren. Daar komt vandaag verandering in. Mijn vriendin Maia is een goede vriendin van eigenaar Taner en regelde dat we met hem mee het meer op mogen.

Summer garden botanic boat aan de steiger, een sloep vol groen en bloeiende planten

Achter de geraniums, maar dan anders

Denk aan wat je in een gemiddelde bloementuin kunt verwachten en het staat er. Rozen, klimop, afrikaantjes, coniferen, lavendel. En geraniums dus. Maar ook allerlei eetbaars zoals aardbeien, citroenen en mandarijnen. Het is niet alleen een feest om tussen al dat heerlijke groen te zitten, maar de wingerd die over de boot heen groeit geeft lekker schaduw en laat tegelijkertijd ook nog wat zonlicht door. Ik vind het al gelijk leuk als we aan boord stappen. Dit is weer eens iets heel anders dan een ‘gewone’ boottocht. Alle andere boten zien er hetzelfde uit. Dat was voor eigenaar Taner Yalılı ook de reden om de Summer garden te gaan (ver)bouwen. Taner wilde een boot die een verlengstuk was van de paradijselijke natuur rond Dalyan. En daar is hij wat mij betreft in geslaagd.

Uitzicht op Köycegiz meer vanaf Summer garden botanic boat met bloemen op de voorgrond

Summer garden: een opvallende verschijning

Taner schafte de marinesloep aan en maakte de plantenbakken en frames erop. Daarna plantte hij het groen. Het duurde natuurlijk enkele jaren voor de boot helemaal begroeid was. Nu is het echt een opvallend plaatje. Met de Summer garden botanic boat ga je niet anoniem op reis, dat is al snel duidelijk. Waar we langskomen, kijken en wijzen mensen. En ze maken foto’s. Taner vertelt dat hij onlangs nog met zijn Summer garden naar Göcek is gevaren. Een rijke jachteigenaar huurde hem in. Zijn jacht lag in de haven en hij wilde in een bijzondere de omgeving rondvaren. Gelukkig is de Summer garden er niet alleen voor de happy few. En kunnen ook gewone mensen zoals jij en ik erop mee varen.

Summer garden botanic boat, een boot met groen aan de zijkanten en een zonnescherm van klimplanten bovenop

Genieten van het uitzicht

We beginnen onze tocht met thee en koffie aan boord en gooien de trossen los. Op het gemakje varen we over de Dalyan rivier richting het meer. Het is nog rustig op deze mooie zonnige ochtend in april. We hebben de rivier en het meer bijna voor ons alleen. Taner manoeuvreert de boot door een ondiep stukje van het meer. We varen tussen de rietstengels. Af en toe zie je een vis langs de boot wegschieten of een vogel wegvliegen. De tocht over het meer heb ik al vaker gemaakt, maar tussen al het frisse groen zitten terwijl je vaart vind ik toch wel erg leuk en bijzonder. Terwijl de Summer garden weer het ruime sop kiest, genieten wij van het uitzicht op het meer en de oevers.

Vrouw en meisje aan boord van Summer garden bekijken de bloemen

Chillen bij Jimmy

We leggen aan bij Jimmy’s Beach, een klein strandje met camping aan de oever van het meer. Dit is altijd een leuke plek om even aan te leggen. Het is nog vroeg in het seizoen en er is nog niet echt iets te beleven. Des te beter, vinden wij. Tot er een andere boot aanlegt, hebben we het strandje voor onszelf. Maia’s nichtje Mascha vermaakt zich op de schommel en met pootjebaden in het meer. Ik struin een beetje rond en stuit op een kolonie libelles. De rest zit lekker onder de boom aan de picknicktafel. Jimmy’s Beach is een klein paradijsje. Omdat ik er vrijwel altijd in het voor- en/of najaar kom, heb ik het er nog nooit druk gezien en dan is het een heerlijke plek om lekker te chillen.

Parende libellen op een rietstengel  met uitzicht op Köycegiz meer
Twee voeten in teenslippers met op de achtergrond Summer garden botanic boat aan de steiger op Jimmy's Beach

Tien jaar jonger in Sultaniye

Op naar de volgende stop: de modderbaden van Sultaniye. Vanaf het meer zien we al dat het daar gezellig druk is. Veel boottochtjes stoppen er en de modderbaden zijn een populair kuuroord voor Turken. Ze verblijven in er kleine, eenvoudige huisjes. Van de modder word je namelijk 10 jaar jongeren de zwavelbaden helpen tegen vrijwel alle kwalen die er bestaan. Omdat ik vind dat ik er nog jong genoeg uitzie en je badkleding ongelooflijk gaat stinken naar zwavel, blijf ik wijselijk uit de buurt van de baden. Mascha en haar moeder laten zich in de dr. Fish spa lekker aan hun tenen knabbelen door de kleine visjes in de aquariumbakken. Kapitein Taner geeft ondertussen de planten water. Dat moet tenslotte ook gebeuren! Ook als je zelf niet deelneemt aan het modderspektakel is het leuk om hier bij een boottocht aan te leggen en het kuurritueel gade te slaan.

Klein meisje kijkt naar de voeten van haar moeder in een bak met kleine visjes
Mensen ingesmeerd met modder drogen op in de zon

Nog een verfrissende duik in het meer

Op de weg terug naar Dalyan legt Taner de boot voor anker op het meer voor een zwemstop. Maia, Mascha en Jana zijn de helden die te water gaan. Het water in het meer is nog aardig fris dus ik vind het helemaal niet zo erg dat ik mijn bikini niet bij me heb. Als het wat later in het jaar lekker opgewarmd is, is het natuurlijk heerlijk om een verfrissende duik in het meer te nemen vanaf de boot. Nu blijft het voor mij bij pootjebaden, ook lekker. Als iedereen weer binnenboord en afgedroogd is, hijsen we het anker voor onze laatste etappe naar de haven van Dalyan. Daar staan de volgende passagiers alweer klaar om net als wij een paar heerlijke uurtjes aan boord van de Summer garden botanic boat door te brengen. Zeker weten dat ze gaan genieten!

Kapitein Taner Yalili aan het stuur van Summer garden botanic boat met bloemen en planten op voor- en achtergrond

Zo boek je een boottocht bij Summer garden botanic boat

Ben je in Dalyan en wil je ook zo’n bijzondere boottocht maken? Bel of whatsapp naar +90 – 532 – 631 17 79. Of kijk of je de boot op zijn vaste aanlegplek ziet liggen. Dat is in de bocht na River Terrace en Okyanus restaurant. Vanuit het dorp gezien in de richting van het meer, linksaf met de kade mee. Summer garden botanic boat heeft ook een Facebookpagina en Instagram account en info vragen of een reservering maken kan ook via Messenger. Er kunnen maximaal 15 personen mee aan boord, maar met een kleiner aantal zit je comfortabeler. Overleg vooraf met Taner wat je wilt, ook qua eten en/of drinken. Taner legt je graag uit wat de mogelijkheden en de tarieven zijn.

Oranjerode rozen aan boord van Summer garden botanic boat met Köycegiz meer op de achtergrond

Ook interessant voor jou

Geef een reactie