fbpx
Home Bestemmingen Kuşadası en omgeving, tips voor trips

Kuşadası en omgeving, tips voor trips

door Margreet Rotte

Kuşadası betekent vogeleiland. Het is een van de grotere badplaatsen van Turkije en een belangrijke aanlegplaats voor cruiseschepen. Uitvalsbasis voor veel moois, bijvoorbeeld Efese en Dilek schiereiland. Op enkele plekken vind je nog wat resten van de historie van de stad. Een moskee, karavanserai en de oude burcht. Die laatste ligt op een eilandje in zee en is met een dam met het vasteland verbonden. De lange boulevard is leuk om over te flaneren. Dat doen de Turken ’s avonds zelf ook graag. Hele families slenteren rond, genietend van een ijsje, suikerspin of een andere zoete versnapering.

Kuşadası, badplaats en cruiseterminal

Aan de boulevard ligt een klein zandstrandje bij de jachthaven. Wat grotere stranden vind je op 3 tot 5 kilometer van de stad. Langs de kust strekt zich een oneindig aantal vakantieresorts uit. Van all inclusive inclusief bijbehorend entertainment tot de ‘siteler’ waar Turken een tweede woning hebben. Regelmatig spuwen cruiseschepen zo groot als flatgebouwen hun passagiers uit op de pier. Wie van winkelen, drukte, aquaparken en uitgaan houdt, komt in Kuşadası zeker aan zijn of haar trekken. Ik gebruik Kuşadası vooral als uitvalsbasis voor uitstapjes in de omgeving.

Dilek nationaal park

Op 25 kilometer afstand ligt het schiereiland Dilek met bijbehorend nationaal park. Vanuit Kuşadası ben je er met de dolmuş in een uur. Er zijn enkele leuke strandjes waar je met de auto of dolmuş naartoe kunt. Het grootste strand ligt op 11 kilometer van de ingang en heeft de beste faciliteiten. Ik huurde voor 20 TL een fiets in Güzelçamlı. Dit aardige plaatsje grenst aan het nationaal park en is een rustiger alternatief voor Kuşadası. Je vindt er ook de grot van Zeus. Niet superspectaculair maar leuk om te zien als je er toch bent.

Selçuk en Efese

Ook het interessante Selçuk en naastgelegen Efese zijn vanuit Kuşadası gemakkelijk bereikbaar. De antieke stad Efese is een van de grootste en best bewaarde antieke steden in het Middellandse Zeegebied. En Unesco werelderfgoed. Wat mij betreft: zeker naartoe gaan. Het voorjaar is de mooiste tijd. Dan is het nog niet zo druk en heet. En het is er groen en vol bloemen. Wil je meer oude steden in de buurt bezoeken? Overweeg dan de aanschaf van een museumkaart. Er zijn kaarten die een week of een jaar geldig zijn. Informeer bij het ticketloket van de opgraving. Selçuk is rustiger dan Kuşadası en er heerst een heel andere sfeer. Het ligt niet direct aan de kust, maar wel dichtbij Efese. De stad zelf heeft een aantal interessante historische bezienswaardigheden. De sfeer is er relaxed.

Wijndorp Şirince

Op 8 kilometer ligt het voormalig Grieks bergdorp Şirince. De idyllische sfeer daar is helaas ietwat tenietgedaan door de vele souvenirwinkels. Maar het dorp ligt prachtig tussen boom- en wijngaarden. Er zijn ook vele wijnhandelaren. Als je wat verder van het centrum wegloopt, is het leuk rondstruinen door oude steegjes en langs dito huizen.

Priene, Doğanbey en Güllübahçe

Op zo’n drie kwartier rijden van Kuşadası ligt de antieke stad Priene. Gesticht rond 350 voor Christus als havenstad waar zo’n 4000 tot 6000 mensen woonden. Hoogtepunten zijn het theater en de ruïnes van de Athene tempel. Je komt zeker hagedissen tegen wanneer je Priene bezoekt. Op weg naar Priene kom je langs Güllübahçe waar in het voormalige buurtschapje Gelebeç nog een bezienswaardige oude kerkruïne staat. Je vindt er nog wat Griekse huizen in vervallen en gerestaureerde staat. En er is een leuk guesthouse, Bahab Evi. Doğanbey is start- en eindpunt voor de trekking door de canyon van Dilek Milli Park. In dit voormalige Griekse dorp vind je veel sfeervolle straatjes. De huizen zijn een mengelmoes van wel en niet gerestaureerd. En er zijn een paar plekken waar je wat kunt eten en drinken plus wat overnachtingsmogelijkheden.

Ook interessant voor jou

Geef een reactie