fbpx
Home Bestemmingen Cappadocië, sprookjesachtig landschap in Turkije

Cappadocië, sprookjesachtig landschap in Turkije

door Margreet Rotte

Cappadocië is één van de meest tot de verbeelding sprekende streken van Turkije. Niet alleen is het landschap hier een kleurenwaaier met witte, gele en rode rotsen. Je komt er ook de meest gekke vormen tegen. Wind en regen hebben er allerlei bizarre figuren in de rotsen geboetseerd. De inwoners woonden tot in de jaren vijftig van de vorige eeuw in grotwoningen en ook zijn er ondergrondse steden gevonden. Je kunt er geweldig wandelen en zelfs fietsen en paardrijden. Tel daarbij op dat de meest spectaculaire manier om van het uitzicht te genieten vanuit een heuse heteluchtballon is en je hebt – in mijn ogen dan – alle ingrediënten voor een avontuurlijke vakantie. En wist je dat je ook in de winter heel goed naar Cappadocië kunt gaan? Met een beetje geluk maakt een laag sneeuw het bijzondere landschap nog mysterieuzer.

Cappadocië: kaboutermutsen en piemels

Uitbarstingen van 2 nabijgelegen vulkanen zorgden er ooit voor dat Cappadocië in midden-Turkije onder een laag as kwam te liggen. Daarbovenop kwam een laag basalt, een gesteente dat ontstaat als lava of magma stolt. De invloeden van wind en regen zorgen er gedurende duizenden jaren voor dat er allerlei vreemd gevormde rotsformaties ontstonden. Geef je fantasie alle ruimte als je naar mijn foto’s kijkt of als je er zelf naartoe gaat. Feeënschoorstenen worden de bijzondere creaties van moeder Natuur ook wel genoemd. Maar aangezien de ondeugende Cappadociërs één van de valleien Love Valley noemen, kan je er ook makkelijk iets anders in zien. Het materiaal was gemakkelijk om te bewerken en bewoonbaar te maken en waar kun je je bij dreigend gevaar beter verschuilen dan in een robuuste rots of onder de grond? In Cappadocië wemelt het nog van de rotswoningen en zelfs kerkjes met muurschilderingen van duizenden jaren geleden.

Love valley Cappadocie
Love valley
Rotswoning in Cappadcoie
Wonen in een kaboutermuts

Op ontdekkingstocht in Cappadocië

Wil je Cappadocië op een ‘makkelijke’ manier ontdekken, dan boek je bij een lokaal reisbureau een green of een red tour. Of allebei. Maar eerlijk gezegd wist ik tot voor kort niet eens wat dat was omdat ik er altijd op eigen houtje rondwandel. Dat vind ik vele malen leuker en avontuurlijker dan met een groep in een bus van hot naar her gereden te worden. Maar als je niet van actief bezig zijn houdt of weinig tijd hebt, kan zo’n tour langs een paar belangrijke bezienswaardigheden een uitkomst zijn of een leuke aanvulling op je eigen programma. Vooral in Göreme struikel je over de aanbieders van tours en ballonvluchten. Stap gewoon eens bij verschillende kantoortjes binnen en kijk wat je aanspreekt. En trek er anders lekker zelf op uit. Cappadocië is niet zo groot en makkelijk te bereizen.

Is een luchtballonvaart een must in Cappadocië?

Lastige vraag. Ik heb het jaren geleden wel gedaan. En het is erg bijzonder om bij zonsopgang op te stijgen en van het bijzondere uitzicht en de stilte te genieten. Maar het is een relatief duur uitstapje. Sommige aanbieders durven behoorlijk hoge bedragen te vragen, tot wel € 350,- hoorde ik laatst. Past zo’n uitspatting niet in je budget, zorg dan dat je rond zonsopkomst op een hoog uitzichtpunt staat. Het uitzicht daar is minstens zo spectaculair. Op deze website zie je of de ballonnen wel of niet opstijgen. Rode vlaggetjes is niet varen, groen wel. En dat kan zomaar last minute veranderen. Ik heb vanaf 6 uur ’s ochtends zitten kijken en ineens gingen de vlaggetjes om kwart over 7 alsnog op groen. Door heel Cappadocië vind je uitzichtpunten over de valleien waar je ook kunt genieten van uitzicht op het grillige en kleurrijke landschap.

Vallei Göreme met luchtballonen
Een van de meest tot de verbeelding sprekende activiteiten is een tochtje met een luchtballon

Uniek landschap en Unesco werelderfgoed

Cappadocië heeft de status van nationaal park en het behoort ook tot het Unesco werelderfgoed. In de prehistorie woonden er al mensen. Omdat de heersende volkeren, onder andere de Romeinen en de Byzantijnen, niet zo geïnteresseerd waren in Cappadocië én omdat er een belangrijke handelsroute door de streek liep, konden hier verschillende religies naast elkaar leven. Dat verklaart ook het grote aantal kerkjes (ruim duizend) en kloosters. Sommige groot en opvallend, zoals het kloostercomplex van Zelve. Maar andere klein en midden in een vallei of rotsformatie verborgen liggend. Die kleintjes kun je soms gewoon bezoeken, er zijn er ook afgesloten maar dan heeft een beheerder van het nabijgelegen theehuis of een omwonende de sleutel. In veel kerkjes zie je nog kleurige fresco’s en schilderingen.

Waar verblijven in Cappadocië?

Göreme is zo’n beetje het middelpunt en toeristisch centrum. Hier heb je de meeste én de meeste variatie in accommodatie en eetgelegenheden. Je moet al wel een beetje door een hoog kermisgehalte heen kijken. Ürgüp, Uçhısar, Ortahısar, Çavuşın, Mustafapaşa en Ibrahimpaşa en Avanos hebben ieder hun eigen charme en karakter. Uçhısar en Ortahısar liggen rond een opvallende burcht. Avanos ligt aan de rivier de Kızılırmak en is het centrum van de pottenbakkerij. Mustafapaşa en Ibrahimpaşa hebben een Griekse achtergrond en Ürgüp was vroeger het toeristische centrum maar is authentieker dan Göreme. Als je goed ter been bent en van lopen houdt, zijn de dorpen onderling goed met openbaar vervoer te bereiken en je kunt ook van dorp naar dorp lopen. Wil je wat meer vrijheid en heb je een groter budget en minder tijd, dan kun je voor een paar tientjes per dag een auto huren.

Ook een winterbestemming

Natuurlijk is het lekker als je in je T-shirt kunt rondbanjeren, maar wist je dat Cappadocië in de winter ook heel leuk is? Ik was er in januari en had het geluk dat het ’s avonds enorm begon te sneeuwen. En als al die bijzondere rotsformaties dan besneeuwd zijn, ziet het er extra sprookjesachtig uit. Zeker als je van rust houdt, is de winter een ideale periode om te gaan. Het gebied wordt dan niet overspoeld door toeristen en je kunt aantrekkelijke deals voor hotelkamers sluiten. Mogelijk nadeel: winkeltjes en restaurants kunnen dicht zijn en het openbaar vervoer rijdt misschien minder frequent. Maar ik vond het zelf erg leuk en bijzonder om er ’s winters te zijn. Ook leuk: combineer winters Cappadocië met een bezoek aan het Kayseri. Daarvandaan ben je in een halfuur op de vulkaan Erciyes waar je kunt skiën!

Tips voor activiteiten

Wie van actief vakantievieren houdt, komt in Cappadocië zeker aan zijn trekken. Vanuit de plaatsjes loop je zo de valleien in. Vanuit Göreme wandel je bijvoorbeeld via Pigeon Valley naar Uçhısar en vanuit Orthisar bereik je in ongeveer twee uur lopen Ibrahimpaşa. Meestal wijst de route door een vallei zichzelf. Ik heb in Cappadocië gemountainbiket, dat was ook erg leuk. Zo zie je in korte tijd heel veel verschillende dingen. Met paarden heb ik niet zoveel, maar er worden ook paardrijtochten aangeboden. Een quadsafari of iets dergelijks zou ik zelf nooit doen, met name vanwege de schade die de quads aan de valleien toebrengen. Ik heb goede ervaringen met de gidsen van Middle Earth Travel. En mijn vriend Hami Bek van Mountainbiking in Cappadocia is ook een goede begeleider van wandel- en fietstochten. Natuurlijk is het altijd leuk om ergens op te klimmen, bijvoorbeeld op de burchten van Uçhısar en Ortahısar.

Bagildere vallei Cappadocie
Mountainbiken in Cappadocië, de pottenbakkerij annex het haarmuseum Chez Galip in Avanos en een wandeling tussen de feeënschoorstenen.

Cappadocië en de duiven

Duiven zijn de koeien van Cappadocië. Ze worden al eeuwenlang gehouden voor met name hun mest en vroeger ook als boodschappers. Overal in de valleien zie je op grote hoogte gaten in de rotsen. Dat zijn de duivenhuisjes, soms lijken het wel appartementgebouwen. En ze worden ook nog bewoond. Geheid dat je in de valleien af en toe een wolk duiven voorbij ziet vliegen. Sommige duivenverblijven hebben nog mooie, kleurige versieringen bij de ingang. Duivenmest is volgens de Cappadociërs de beste mest en ze gebruiken die nog steeds in hun tuinen en wijngaarden. Als je ziet hoe hoog de duivenverblijven liggen, houd je je hart vast bij de gedachte dat iemand daar de mest vandaan gaat halen, maar daar hebben de duivenmelkers ingenieuze systemen voor bedacht. Via een soort stortkoker kunnen ze de mest zo naar beneden vegen en daar opvangen.

Combineer Cappadocië met een zonvakantie aan de kust

Natuurlijk is Cappadocië een geweldig hoofdreisdoel en is het een must see als je een Turkije rondreis maakt. Of combineer het met een bezoek aan Ankara. Maar ook als je aan de kust verblijft, is het de moeite waard om naar dit bijzondere gebied af te reizen. Zowel Kayseri als Nevşehir liggen vlakbij en hebben een luchthaven en binnenlands vliegen is niet duur. Aan de kust bieden lokale reisbureaus ook meerdaagse trips naar Cappadocië aan met vervoer en verblijf. En zie je het zitten om zelf auto te rijden, huur dan een auto en maak je eigen plan. In schoolvakanties en tijdens Turkse feestdagen als suiker- en offerfeest kan het er wel erg druk zijn. Mijn favoriete periode is het voorjaar, wanneer de toch al fleurige valleien ook nog eens overspoeld worden door fris lentegroen en bloemen in allerlei kleuren.

Ook interessant voor jou

Geef een reactie