fbpx
Home Bestemmingen Ayvalık en Cunda: genieten aan de kust

Ayvalık en Cunda: genieten aan de kust

door Margreet Rotte

Ayvalık en Cunda staan zeker in de Turkeytraveller top 5 van favoriete bestemmingen! Want: aan de kust, lekker ongedwongen en geen massatoerisme dus nog relatief authentiek.  Ayvalık heeft een veerdienstverbinding met Lesbos. Cunda schiereiland ligt vlakbij. Cunda wordt ook wel Alibey eiland genoemd. Tegenwoordig is het geen echt eiland meer, want het is met het vasteland verbonden. In zowel Ayvalık als Cunda leefden Turken en Grieken vreedzaam naast elkaar. Totdat de Grieken in de jaren 20 van de twintigste eeuw gedwongen werden naar Griekenland terug te keren. Evenals in Bergama heeft zowel Ayvalıik als Cunda een sfeervolle Ottomaanse wijk waar je heerlijk ronddwaalt. Steile en smalle straatjes, kinderkopjes en Ottomaanse huizen in diverse stadia van verval. Ik was gelijk verkocht.

Bonjour Pension in Ayvalık

Ons verblijf in Bonjour Pension droeg zeker bij aan ons fijne verblijf in Ayvalık. Het zit in een sfeervol koloniaal gebouw met dito inrichting. En eigenaresse Duygu is allerhartelijkst en behulpzaam. Het ligt aan de rand van het centrum. Daar is het op donderdag markt. Rijen en rijen met kramen vullen het centrum. En de bezoekers komen uit de hele regio. Een kleurrijk spektakel. Ayvalık staat ook bekend als het centrum van de olijfolieproductie. Diverse oude fabrieken langs de kust herinneren daar nog aan. En olijfolie is op veel plekken te koop. In één van de fabrieksgebouwen zit nu P Bee Queen. Een leuke plek om wat te eten en/of te drinken. Ik hou wel van die industrieel erfgoedgebouwen die nu een andere functie hebben.

 

Ayvalık toast

Struin verder lekker langs de boulevard. Er zijn verschillende restaurants waar je heerlijke mezze en vis eet. En geniet tijdens het eten van de prachtige zonsondergang. Nu we het toch over eten hebben: Ayvalık staat in heel Turkije bekend om de Ayvalık toast. Een tosti met kaas, worst, augurk, tomaat, ketchup en mayonaise. Niet dat het een soort culinair hoogstandje is, maar lekker is het wel.

Cunda schiereiland

Cunda is een wat rustiger tweelingbroertje van Ayvalık. Dezelfde relaxte sfeer, ook een Ottomaanse wijk maar minder verkeer. Ik vond het hier eigenlijk nog leuker. Binnen een kwartier ben je met de dolmuş vanuit Ayvalık in Cunda. Wij wilden terug met de veerboot die om zes uur ’s avonds zou gaan. Althans, dat vertelde de kapitein van de boot van 12 uur. Dat er om zes uur een boot ging. Maar die ging dus niet. Ach ja, ala turka. Gelukkig rijden er dan nog wel busjes.

Ronddwalen op Cunda

Op Cunda hebben we maar een dag doorgebracht, maar ook dat smaakt naar meer. Het toeristenseizoen was nog niet in volle gang. Beetje wandelen langs de vissersbootjes, dwalen door de kleine oude straatjes. Er is een leuk museum in een oude kerk. De entree kost bijna niks dus zeker leuk om er even binnen te kijken naar aller snuisterijen. Van een antieke duikuitrusting tot oldtimer brommer. Voor het museum zit in een oud huisje A.L. Anna Lober, het atelier en winkeltje van Nicole Vural. Loop zeker even binnen, al was het maar om te zien hoe de bevolking vroeger op Cunda leefde. Loop vanaf het museum verder de heuvel op richting de oude windmolen en je hebt een geweldig uitzicht in alle windrichtingen.

Meeting point Taş Kahve

Een leuke plek voor een drankje aan de haven is Taş Kahve. Het is een soort meeting point voor iedereen. Dus er zit altijd volk. Ga zeker even binnen kijken hoe de koffie gemalen wordt. Dan weet je ook gelijk wat het doffe dreunende geluid is dat je regelmatig op het terras hoort. En waar de naam van het café vandaan komt. Taş betekent steen en kahve is koffie. En verder verklap ik niks meer.

Turkeytraveller tips Ayvalık:

  • Bonjour Pension. Sfeervol overnachten. Hartelijke en behulpzame eigenaar.
  • Fırat Lokantası in Ayvalık voor een snelle en voordelige lunch. Wijs aan wat je wilt eten. Zeer populair bij locals.
  • P Bee Queen. Café/restaurant in voormalige olijfoliefabriek.

Turkeytraveller tips Cunda:

 

Ook interessant voor jou

Geef een reactie