fbpx
Home Actief Wintersport op de Erciyes vulkaan bij Kayseri

Wintersport op de Erciyes vulkaan bij Kayseri

door Margreet Rotte

Wintersport op de Erciyes is een van de activiteiten die je perfect kunt combineren met een bezoek aan de stad Kayseri of het sprookjesachtige Cappadocië. Vanuit Kayseri centrum sta je met het openbaar vervoer in een half uur aan de voet van de vulkaan Erciyes. Deze vulkaan is inactief, dus je hoeft niet bang te zijn dat je door brandend lava overspoeld wordt. De ontwikkeling van een modern skiresort op de 3.900 meter hoge vulkaan is een van de prioriteiten van de gemeente Kayseri. Ik ging een middagje genieten van de besneeuwde vulkaanhellingen.

Winterpsort op Erciyes, skipiste Tekir
De gondelbaan bij Tekir kapı met zicht op het dalstation en de hotels

Wintersport op de Erciyes, hoe kom je daarbij?

Ik ben een skiliefhebber en vind het leuk om Turkije in alle jaargetijden te ontdekken. Eerder skiede ik al eens in Kartalkaya, tussen Istanbul en Ankara. En tijdens een rondreis door Oost-Turkije was er heel even tijd om in het skigebied Sarıkamış bij Kars rond te wandelen. In een artikel in de Volkskrant las ik over wintersport op de Erciyes. En omdat ik tussen een verblijf in Cappadocië en de terugvlucht naar huis nog zin had in sportief vermaak, besloot ik te gaan skiën in Erciyes Kayak Merkezi, zoals het op z’n Turks heet.

Winterpsort op Erciyes, babylift
Rechts in de doorzichtige rups de babylift
Winterpsort op Erciyes skiklas
Zij zijn de babylift inmiddels ontgroeid

Wat kun je verwachten bij wintersport op de Erciyes?

Erciyes heeft 55 kilometer piste en 14 skiliften en je kunt van 2088 tot 3346 meter hoogte skiën. In vergelijking met veel skiresorts in de Alpen is Erciyes natuurlijk niet zo groot. 20 kilometer piste is blauw, 23 rood en 12 zwart. Omdat het hoog ligt, zit je al boven de boomgrens. Er zijn 4 toegangspoorten, kapı geheten. Tekir kapı is de grootste en daar is ook de gondelbaan van waaruit je zowel links als rechts het skigebied in gaat. Daar vind je onder meer een groot restaurant met terras, materiaalverhuur en skipasverkoop. Ook niet-skiërs – en dat zijn de meeste Turken – vinden een bezoek aan de Erciyes een leuk uitje. Er is ook een ijsbaantje en een sleebaan en als niet-skiër kun je ook met de gondel mee om van het uitzicht te genieten. Er zitten ongeveer 10 hotels vlak aan de piste.

Wintersport op Erciyes, sleeën
Plezier voor iedereen, ook op de slee
Wintersport op Erciyes, sleeën tube
Voor wie een gewoon sleetje niet hard genoeg gaat

Een ideale dag voor wintersport op de Erciyes

Het is ideaal weer om de latten onder te binden. De zon staat te stralen aan de strakblauwe hemel. We komen vanuit Cappadocië aan op het busstation van Kayseri en pakken de bus naar het centrum. Daar stappen we over op de bus naar Erciyes. De bus is behoorlijk vol maar we persen ons met onze grote backpacks tussen de dagjesmensen. De bus zet ons na een half uur af aan het hoofdstation. Ik heb geen ski’s en schoenen bij me, dus stap 1 is naar de skiverhuur. Voor 7 euro heb ik een complete uitrusting met helm en al en kunnen we al onze bagage achterlaten. De stokken in mijn maat zijn op, maar worden even bij de buren gehaald. Zoveel improvisatievermogen verdient Hollandse stroopwafels en die worden met enthousiasme ontvangen. Ik huurde mijn materiaal bij Zumrut en medewerker Burhan was zeer behulpzaam en spreekt goed Engels.

Wintersport op Erciyes, Tekir kapi
Zaterdag + mooi weer + Turkse schoolvakantie betekent dat het druk is
Wintersport op Erciyes, top van de vulkaan
Maar bij de top van de vulkaan heb je lift en piste voor jezelf

Ski’s aan en gaan!

Oh nee, nog even een liftpas regelen. Die gaan hier niet per dag, maar per 7, 14 enzovoorts afdalingen. Burhan adviseert dat 7 wel genoeg is voor vanmiddag. Het is al 2 uur. Ik ben toch eigenwijs en denk: beter niet zonder tegoed daar op die berg eindigen en voor 95 lira (€ 15,-) ben ik de trotse bezitter van een skipas voor 14 liftbeurten. Als ik dan eindelijk bij de gondel aankom, zakt de moed me zowat in mijn skischoenen. Een rij! Van wel zestig meter. Gelukkig is reismaat Ans scherp, want zij merkt op dat de skiërs in een kortere rij staan. Gelukkig maar. Ik sluit achteraan en zit uiteindelijk nog binnen 5 minuten in de cabine. Het avontuur kan beginnen.

Wintersport op Erciyes, drukte bij de gondel
De rij bij de gondel

Even wennen, voor het eerst weer op de ski’s

Boven worstel ik met mijn ski’s. Ik heb gezegd dat ik heel goed kan skiën en volgens mij staan ze nu zo strak afgesteld dat ik er bijna niet in kom. Na wat inwendig gevloek in het Nederlands lukt het toch. Het skiën gaat eerst onwennig. Het is alweer even geleden dat ik ging skiën, dus ik voel mijn bovenbenen al snel. Tip: check voor je op pad gaat even of je ski’s scherp en gewaxt zijn. Bij nader inzien waren die van mij dat niet helemaal, denk ik achteraf. Niet zo handig en veilig. Maar de zon schijnt, er ligt genoeg sneeuw en zo druk als het bij de gondel was, zo rustig is bij de rest van de liften.

skilift in Turkije
Ook in Turkije geldt: alleen de piste op met helm
Met mijn geleende helm, te groot maar als je je muts eronder doet past het best

Rustige pistes

Ondanks de drukte beneden in het dalstation, was het op de pistes lekker rustig. Alleen op de blauwe piste naast de gondel was het wat drukker. Bij de liften kan je overal zo door, behalve dan bij de gondel. Nu was ik er op zaterdag én het was Turkse schoolvakantie én mooi weer. Dus ik kan me voorstellen dat het daarbuiten nog rustiger is. Omdat er helemaal boven op de vulkaan flink wat wind stond, waaide de sneeuw daar weg en waren de bovenste liften en pistes gesloten. Maar dan heb je nog steeds genoeg kilometers piste over om je te vermaken. De liften zijn overigens gewoon van Europese makelij. Je ziet dezelfde merknamen als bijvoorbeeld in Oostenrijk. Kun je zelf niet goed of niet goed genoeg skiën, dan volg je les bij Engels sprekende skileraren. En bij een ongeluk komt ook gewoon de pistenreddingsdienst met de sneeuwscooter in actie.

Wintersport op Erciyes, pistes
Hier heb je de ruimte

En wat eten we bij wintersport op de Erciyes?

Omdat ik de lunch heb overgeslagen, krijg ik na anderhalf uur glijden toch wel honger. Gelukkig is het skigebied dan zo klein dat je binnen no-time ergens wat te eten kunt scoren. Hier geen kaiserschmarren, spätzle of knödels. Broodje worst kan je krijgen! En gefrituurde aardappelsliert op een stokje. Ik wil weinig tijd verliezen dus stort me op de eerste de beste persoon die worst staat te grillen op het terras. Beker ayran (Turkse yoghurtdrank) erbij en … door. Ik heb niet binnen in het restaurant gekeken, maar vermoed dat er net als in andere Turkse skiresorts vooral köfte, hamburger, friet en tosti’s te verkrijgen zijn.

worstrestaurant in Turks skigebied
Restaurant het worsthuis

Verblijfsmogelijkheden voor wintersport op de Erciyes

Omdat je in ongeveer een half uur vanuit de stad op de berg staat, kun je natuurlijk een hotel in de stad boeken, bijvoorbeeld via Booking.com. In Erciyes skiresort zijn ook hotels. Voordeel daarvan is dat je zó op de piste staat. Zeker wanneer je meerdere dagen gaat skiën of skiën je hoofdactiviteit is, is dat relaxter. Nu was ik er maar een middag en moest ik de volgende dag al vroeg vliegen dus was een hotel in de stad de beste optie.

Op de blauwe piste van Tekir kapı is het wat drukker

Hoe bereik je Erciyes ski resort?

Kom je vanuit Nederland, dan boek je een vlucht naar Kayseri. Meestal is dat een vlucht naar Istanbul met een aansluitende binnenlandse vlucht naar Kayseri. De luchthaven ligt op ongeveer 10 à 15 autominuten van de stad en een taxi is goedkoop, een paar euro. Met de bus ligt Erciyes op ongeveer een half uur van het stadscentrum. Met een taxi ben je er sneller, maar dat is duurder. Kom je met de bus vanaf een andere bestemming in Turkije aan op het busstation, dan neem je de bus naar Seyyid Burhanettin Boulevard en daar stap je over op de bus naar Erciyes. Je kunt in een paarse stadsbus stappen, maar er rijden ook kleine witte dolmuş busjes. Turken zijn zeer behulpzaam dus gewoon even vragen hoe of wat. Vanuit Nederland zijn er ook wintersport pakketreizen naar Erciyes te boeken.

Busstation Kayseri simitverkoper
Op het busstation van Kayseri, even water en een broodje kopen

Turkeytraveller totaaloordeel over Erciyes

Oké, de omstandigheden waren goed. Zon en genoeg en goede sneeuw. Nou heb je daar geen invloed op, natuurlijk. Maar het bepaalt wel voor een groot deel je wintersportplezier. Ik kan me op de Erciyes ook als geoefend skiër best een aantal dagen op de ski’s vermaken, denk ik. Wel even opletten dat je ski’s goed geprepareerd zijn. Ik had een beetje haast, maar een volgende keer check ik dat beter. Ik zou ook zeker tijd inruimen om naar Kayseri te gaan. Ondanks dat het een grote, drukke stad is, vind je er toch nog veel monumenten en andere bezienswaardigheden. En met de bus ben je in zo’n anderhalf uur in het bijzondere Cappadocië. Of stap op de Doğu Express naar Oost-Turkije. Alle informatie over wintersport op de Erciyes vind je op de website van Erciyes ski resort, ook in het Engels.

Wintersport op Erciyes, stoeltjeslift
Prachtig uitzicht op de besneeuwde bergen om je heen

Meer over wintersport in Turkije

In het artikel over wintersport in Turkije lees je over mijn ervaringen met skiën in Kartalkaya. Dat gebied ligt tussen Istanbul en Ankara. Op de website van Skiing in Turkey staat in het Engels informatie over andere wintersportbestemmingen in Turkije.

Wintersport op Erciyes, snowbord

Ook interessant voor jou

Geef een reactie