Natuurlijk denkt iedereen bij Turkije eerst aan zon, zee en strand. Maar wist je dat je ook kunt skiën in Turkije? Sommige skiresorts liggen zelfs op een steenworp afstand van het strand. Bijvoorbeeld Saklıkent bij Antalya. Verwacht geen kilometerslange piste en Oostenrijkse après ski. De voorzieningen voor skiën in Turkije zijn kleinschaliger en eenvoudiger dan in Europa. Maar voor wie toch in de winter in Turkije is óf iets anders wil dan de geijkte bestemmingen: mogelijkheden genoeg waar je je op de ski’s kunt uitleven. En het is ter plaatse zeker voordeliger dan in Europa.
Skiën rond de moskee
Het is best een raar gezicht. Je loopt in wat overduidelijk een skiresort is, maar je ziet een moskee staan tussen de hotels. Dat is toch even schakelen voor wie gewend is aan knusse Alpendorpjes. In dit geval gaat het over het resort op de Uludağ, boven Bursa. Hier was ik in de zomer. Ik heb er dus helaas niet geskied. Wel in Kartalkaya, tussen Ankara en Istanbul en op de vulkaan Erciyes, vlakbij Kayseri. In Sarıkamış bracht ik een paar uur in het ski resort door, maar er was net te weinig tijd om materialen te huren en te gaan skiën.
Skiën in Kartalkaya
Als je over de toegangsweg naar boven rijdt, heb je nog niet echt het idee dat je gaat skiën. Nog geen sneeuw te bekennen. Wel duiken op verschillende plaatsen zaakjes op die ski’s en toebehoren verhuren. Voordeliger dan bij het skiresort, volgens mijn Turkse vriend. Hij huurt zijn ski’s altijd hier en de eigenaar begroet hem enthousiast. De ski’s zien er best oké uit. Niet het nieuwste van het nieuwste, maar dat maakt niet uit. Ik heb mijn eigen schoenen bij me. Aan huur van ski’s en stokken ben ik ongeveer € 20,- kwijt voor 4 dagen. Wie zelf geen skipak heeft, kan dat ook huren. Ze hangen er van maat baby tot volwassene.
Handig: de sneeuwketting-omlegservice
We rijden verder naar boven en langzaam wordt het landschap witter. Onderweg naar boven passeren we diverse stalletjes. Zoals overal langs de weg kun je hier ook het broodnodige kopje thee kopen. Maar voor wie niet handig is met sneeuwkettingen hebben de altijd ondernemende Turken een oplossing: de sneeuwketting-omlegservice. Voor een paar lira’s nemen ze je die lastige klus uit handen. Eenmaal boven in Kartalkaya is het wel duidelijk: deze witte wereld is inderdaad een skiresort. Wij slapen in het Kartal Hotel. Ook anders dan in Europa: de verzorging is all inclusive en je skipas is bij de prijs inbegrepen. Het hotel is van alle gemakken voorzien. De kamers zijn netjes en groot en er is een zwembad, fitnessruimte en sauna. Wel je bikini aanhouden want we zijn tenslotte in Turkije. De locals zouden zich een hoedje schrikken van een blote Europeaan!
Skiën in Turkije in het skigebied van Kartalkaya
Het all inclusiveconcept is geen straf. Het skigebied is maar klein. Op de piste zijn 2 cafés en eten en drinken daar is duur. De prijzen zijn er op Europees wintersportniveau. Het hotel ligt direct aan de piste dus voor een hapje en een drankje klik je je ski’s uit en ga je naar het hotel. Het maaltijdbuffet is prima verzorgd en er is veel keuze. De bediening is super aardig en behulpzaam. Wij zijn er half december en dat is nog vroeg in het seizoen. Voordeel: het is erg rustig. Nadeel: er zijn maar 3 liften open. Voor een gevorderde skiër een beetje behelpen, maar je kunt je hier best een paar dagen vermaken. Al was het maar met kijken naar omvallende medeskiërs. De meeste bezoekers leren zichzelf skiën en vallen om de haverklap.
Hotel inclusief skipas
Kartalkaya bestaat eigenlijk uit 2 kleine gebiedjes. De liften inclusief skipas horen bij de hotels. Een deel bij ons hotel en een deel bij de andere. Met onze skipas mogen we niet in de liften van de andere hotels. Wil je daar toch gebruik van maken, dan moet je een nieuwe skipas kopen. Je zou denken: verkoop 1 pas waarmee iedereen in alle liften kan, maar dit is te simpel gedacht. De handen ineenslaan om samen voor schaalvergroting en succes te zorgen, dat is er even niet bij.
Ook na skiën in Turkije is er glühwein
Voor de après ski ben je ook op de faciliteiten van het hotel aangewezen. Maar hé, ze hebben er zelfs authentieke glühwein en warme chocomel voor het echte wintersportgevoel. En een kerstboom. Ik heb me hier 3 dagen prima vermaakt. En qua prijs was het goed te doen: € 150,- per persoon voor 3 nachten all inclusive mét skipas. Voor de grap kijken we nog even wat dezelfde kamer rond de feestdagen ‘doet’. Oeps, ongeveer het tienvoudige. Dan is skiën in Turkije ineens echt weer wat voor de gegoede burgers uit de grote stad.
Handige info over skiën in Turkije
Naast Kartalkaya heeft Turkije nog een aantal skigebieden. Je vindt er meer informatie over op de Engelstalige website van Skiing Turkey. Erciyes bij Kayseri is leuk in combinatie met Cappadocië en in een half uur ben je vanuit de stad met de bus in het skigebied. Bursa/Uludağ ligt in het westen van Turkije en vanuit de stad ben je met de gondel zo in het skigebied. Meer oostelijk ligt Palandöken bij Erzurum. In Erzurum stopt de bekende Doğu Express of Eastern Express trein. Vlakbij het eindpunt daarvan, Kars, ligt het kleine Sarıkamış.
Meer informatie over & reserveren voor het Kartal Hotel in Kartalkaya: http://www.kartalotel.com/.