fbpx
Home Actief Fietstocht in Antalya – van Kaleiçi naar Gökdere

Fietstocht in Antalya – van Kaleiçi naar Gökdere

door Margreet Rotte

Als je in Istanbul kunt fietsen, dan kan het in Antalya zéker. Daar wonen tenslotte 15 miljoen mensen minder dus dat fietst een stuk rustiger. Tijdens een eerder verblijf kwam ik in contact met de Nederlandse Berry van Mithra Travel in Antalya. Waar Nederlanders zijn, wordt gefietst dacht ik. En dat klopt. Een eerder gepland tochtje in de winter ging helaas niet door vanwege kou en regen. Maar nu is het voorjaar, de zon schijnt en ik heb nog een dag niets te doen dus grijp mijn kans. Van Berry mag ik ook een fiets meenemen en zelf gaan toeren maar daar heb ik geen zin in. Ik vind het leuker als een local mij de hotspots laat zien dus huur ik een gids in voor mijn fietstocht in Antalya en laat me verrassen waar de tocht naartoe gaat.

Fietstocht in Antalya, waar gaan we heen?

Mithra Travel heeft verschillende fietstours in het aanbod, in en buiten Antalya. Ik heb al een hele week fietsen achter de rug en een wandelweek in het vooruitzicht, dus ik vind het wel lekker om rustig aan te doen. Beetje op het gemak peddelen en veel tijd om foto’s te maken. Dat blijkt gelukkig goed mogelijk. Ik kies voor deze fietstocht in Antalya de route van Kaleiçi via Konyaaltı naar Gökdere. Dit zegt jullie als lezer natuurlijk helemaal niets maar ik ga het allemaal uitleggen en laten zien, komt goed. Voor vertrek had ik namelijk ook geen idee. En inmiddels weet ik dat het heel leuk is. Fiets je mee?

Een gids is wel zo handig

En dan niet een papieren reisgids, maar een levende. Mijn begeleider van vandaag is Zeki. Op zijn minst een opmerkelijke verschijning. Ingepakt alsof hij zware regenval verwacht, uitgerust met scheenbeschermers en zijn fiets ziet eruit alsof hij erop kan wonen met allerlei attributen in plastic verpakt aan zijn stuur vastgemaakt. Maar zijn banden zien er flink afgeragd uit dus dat duidt vast op veel fietservaring. Hij vertelt dat zijn remmen ook nogal versleten zijn dus ‘misschien niet zo’n goed idee om de bergen in te gaan’. Nee, misschien dan beter van niet. Hij weet een leuke plek, Gökdere. Met natuur, een waterval en onderweg pannenkoeken. En niet te veel klimmen. Dat klinkt aanlokkelijk dus ik klim op mijn fiets en begin aan mijn verrassings fietstocht in Antalya.

Trambaan is fietspad bij een fietstocht in Antalya

We beginnen onze fietsroute bij Mithra Travel. Hun kantoor ligt middenin Kaleiçi, de oude min of meer verkeersvrije wijk van Antalya. Maar dat verkeersvrij nemen we met de bekende Turkse korrel zout en we slalommen op het gemak door de smalle straatjes en omzeilen groepjes toeristen. Ook weer niemand die hier gek van opkijkt trouwens. Moet je thuis eens doen in een voetgangerszone. Heb je gelijk een stadswacht aan je broek of iemand die je wel even met opgeheven vinger vertelt dat dat niet mag. Dan komt de volgende leuke uitdaging. Richting Konyaaltı moeten we eigenlijk over een drukke verkeersweg, deels eenrichtingsverkeer dat niet onze kant uitgaat. Probleempje. De oplossing: de trambaan natuurlijk! De oude tramvay rijdt om het halfuur van Konyaaltı naar het centrum. En zolang de tram uit de buurt blijft is de trambaan een prima alternatief. Lekker rustig. Hoewel wij natuurlijk niet als enigen de trambaan gebruiken.

Echte fietspaden in Konyaaltı

Zo’n beetje ter hoogte van het grote museum van Antalya eindigt de trambaan en begint Konyaaltı. Dat is een moderne toeristische wijk, direct aan zee.  Je vindt er geen luxe all inclusiveresorts zoals in Lara aan de andere kant van Antalya. Maar verder is alles er qua faciliteiten aanwezig. Uiteraard het strand met gezellige eettentjes eromheen, maar ook de pretparken Aqualand en Dolphinland en Antalya Aquarium. In Konyaaltı heeft de gemeente recent flink geïnvesteerd in onder meer fietspaden. Fietspaden? Lees je dit goed? Ja, fietspaden in Antalya! Wat een verwennerij. En ook wandelpaden, openluchtfitness, basketbalveldjes en een klimparkje. Het ziet er allemaal kleurrijk en netjes uit. Je kunt met de lift naar beneden om bij Konyaaltı te komen, maar ondanks de wat minder functionerende remmen van Zeki gaan wij over de weg. Hij heeft tenslotte zijn scheenbeschermers net voor niets aan.

Voor een fietstocht in Antalya is Konyaaltı een paradijs

Voor een avontuurlijke fietstocht hoef je hier niet te zijn, maar voor beginners en mensen die zich graag van A naar B verplaatsen op twee wielen is de infrastructuur hier ideaal. Het blauwe fietspad wordt natuurlijk niet alleen door fietsers gebruikt, maar ook door wandelaars en skaters maar dat mag de pret niet drukken. Het gaat er relaxed aan toe. De bidon vullen we bij aan het drinkwatertappunt. Ook aan de gepensioneerde medemens is hier gedacht: er is een speciaal café voor pensionado’s, het Emekli Kahvesi. Emekli betekent gepensioneerd. Ook voor niet-gepensioneerden is er voldoende vertier. Op de boulevard vind je een keur aan cafetaria’s, theetuinen en bankjes om even uit te puffen. Maar wij hebben nog een doel en even geen tijd om uit te rusten.

Tussen de petroleumtanks over de Turkse Maasvlakte

Gelukkig is aan het eind van Konyaaltı Beach de vertrouwde rommeligheid weer terug. Het fietspad houdt op, dus we crossen weer verder over de stoep en steken een drukke weg over. Dan wanen we ons zowat op de Maasvlakte want we zijn vlakbij de beroepshaven en fietsen langs reusachtige petroleumtanks. Lekker pittoresk, maar het moet even om bij Gökdere te komen. Een fietstocht in Antalya is verrassend veelzijdig. Maar na de tweede oversteek van de grote weg lijkt het – plop – of we in een andere wereld zijn terechtgekomen. Ineens fietsen we over een stille landweg met bergen om ons heen, tussen de boomgaarden. Links van ons de Tünektepe teleferik, de kabelbaan. En recht voor ons uit besneeuwde bergtoppen. Het contrast kon niet groter zijn. We zijn op weg naar Gökdere.

Pas op dat je handen er niet afgehakt worden

Gökdere is een kleine deelgemeente van Antalya. Gök betekent hemel en dere is beek, hemelbeek dus. Zeki waarschuwt dat we wel moeten oppassen voor honden. De meeste zijn oké, maar sommige kunnen agressief reageren. Als je zelf heel rustig blijft gaat het meestal goed en blaffen ze alleen. Vooral niet hard wegrijden, want dan komen ze achter je aan. Gelukkig maar, ik dacht al dat het een saaie fietstocht zou worden. In Gökdere is het verder heerlijk rustig. Je hoort de vogels fluiten en de insecten zoemen. Iemand meldt nog wel via een kartonnen bord bij de druivenranken dat Allah je handen eraf hakt als je die bladeren plukt. Met de inwoners van Gökdere valt blijkbaar niet te spotten. Turken plukken graag van alles wat ze onderweg vinden en wat in de keuken te gebruiken is. En een paar verse druivenbladeren om thuis te vullen zijn natuurlijk niet te versmaden.

Gökdere, oase van rust in Antalya

Zonder gevaarlijke hondenincidenten of verlies van vitale lichaamsdelen bereiken we ons einddoel, een kleine waterval die verborgen ligt tussen de bomen. Een soort oase. Wel moeten we nog even met onze fietsen door een brede stroom en met de fiets aan de hand een smal paadje af, maar dan bevinden we ons in een miniparadijsje. Het is er heerlijk koel en er zijn geen andere mensen. Echt een plek om een tijdje lekker op een steen te gaan zitten met je voeten in het water. Deze plek ligt gewoon op nog geen 10 kilometer van een drukke miljoenenstad en je fietst er zo heen. Nou ja, de gemiddelde Turk natuurlijk niet, die pakt de auto. We chillen een tijdje bij de oase en gaan dan op het gemak terug. Nog even de bidons vullen bij de moskee en dan is het daarna tijd voor een pannenkoek want fietsen maakt hongerig.

De finale na de pannenkoek

De pannenkoek gaat erin als koek en daarna beginnen we aan onze terugtocht naar Kaleiçi. We besluiten dezelfde weg terug te nemen langs Konyaaltı Beach. Wel zo handig en dat fietspad ligt er niet voor niks. Anders moeten we via een drukke autoweg. Zeki levert me weer ongedeerd af bij Mithra Travel. Ik heb genoten van deze fietstocht in Antalya. Het was een leuke, ontspannen tocht. Er zit een flinke klim in op de terugweg vanaf Konyaaltı naar het museum maar die kan je met de lift omzeilen of lopen. Ik schat in dat we maximaal zo’n 30 kilometer gefietst hebben in totaal. Ik heb het niet bijgehouden. En we hebben veel gestopt onderweg. Als ik weer eens in Antalya ben en meer tijd heb, ga ik zeker nog een andere tocht doen.

Tips voor een fietstocht in Antalya (en de rest van Turkije)

  • Draag een helm. Het Turkse verkeer kan nogal eens rommelig zijn.
  • Check vooraf of je voldoende profiel op je banden hebt en de remmen goed werken. Blijf je in de stad, dan zal het allemaal wel loslopen. Maar ga je de bergen in dan is goed materiaal een eerste vereiste.
  • Ook vanwege het rommelige verkeer: blijf goed opletten en ga ervan uit dat jij geen voorrang hebt. Dan valt het altijd mee.
  • Is er geen fietspad? Dan is de stoep of uiterst rechts op de rijbaan het alternatief. Of het officieel wel of niet mag, maakt niet zoveel uit.
  • Laat je vooral niet afschrikken door mensen die zeggen dat fietsen in Turkije gevaarlijk is. Het is net even wat anders dan fietsen in Nederland, maar dat kleine beetje extra avontuur maakt het nou net zo leuk. En in de meeste gevallen gaat het gewoon goed.
  • Meer fietstips Turkije? Lees dan ook de artikelen over fietsen met een gids in Istanbul en Bikefun Turkije fietsvakanties in Side.
  • Wil je onder begeleiding fietsen, regel het dan op tijd. Daarmee voorkom je teleurstellingen. En vermeld altijd als je fietsen huurt dat je een goed fiets wilt hebben. Zeker noodzakelijk voor meerdaagse tochten en routes in de bergen.
  • In Turkije vind je niet op elke straathoek een fietsenwinkel of -hersteller. Wel zijn veel mensen bereid je een lift te geven naar een plek waar die wel is. Maar enige technische kennis en wat simpele onderdelen meenemen is wel handig.

Mithra Travel voor diverse fietstochten in Turkije

Ik boekte mijn fietstocht in Antalya bij Mithra Travel. Mithra biedt verschillende tochten aan, met en zonder begeleiding en zowel in Antalya als in andere delen van Turkije. Je kunt kiezen voor dag- of meerdaagse tochten. De tocht die ik reed kun je ook prima zelf rijden en duurt inclusief stops ongeveer 5 uur. Informeer naar alle mogelijkheden en prijzen. Je vindt Mithra Travel aan de Kılıçaslan Mah. Hesapçı Sk. 66, Kaleiçi Antalya. Als je vanaf de gebroken minaret richting zee loopt, zit het kantoor aan je rechterhand. Telefoon +90 – 242 -248 77 47, e-mail mithra@superonline.com.

Nog meer Antalya tips

Wil je weten wat je nog meer in en rond Antalya kunt doen? Lees dan ook Antalya, bezienswaardigheden in en rond de stad. Voor wie langs de Middellandse Zeekust wil reizen is Antalya een mooi startpunt. Zie het artikel Autorondreis Middellandse Zeekust.

Ook interessant voor jou

Geef een reactie