fbpx
Home Actief Fietsen in Turkije bij Bikefun fietsvakanties

Fietsen in Turkije bij Bikefun fietsvakanties

door Margreet Rotte

Fietsen in Turkije is een leuk sportief avontuur. En helemaal met een goede fiets, begeleiding onderweg en afwisselende routes. Dat vind je bij Bikefun Turkije in Side. Het concept: je verblijft in een 5-sterren all inclusivehotel, boekt een Bikefun fietspakket en fietst het aantal afgesproken dagen door het mooie Turkse landschap rond Side. Iedere dag staat je fiets netjes schoon en onderhouden voor je klaar en de begeleiders helpen je bij eventuele pech onderweg. Voor het eten hoef je alleen maar aan te schuiven bij het buffet in het hotel, makkelijker kan niet. En de begeleiders hebben een gps met de route. Als je hen niet uit het oog verliest, is verdwalen onmogelijk. Denk je: ‘fietsen in Turkije, dat is toch veel te zwaar met al die heuvels?’ Bij Bikefun huur je ook elektrische mountainbikes. Ideaal als je (nog niet helemaal) in topconditie bent .

Fietsen in Turkije tussen de katoenvelden
Die donzige katoenvelden kom je in de omgeving van Side veel tegen
Twee fietsers in zwart tenue staan met mountainbike in Turks dorp met op de achtergrond een vervallen Ottomaans huis
Begeleiders Jo en Frank bespreken even het verdere verloop van de rit

Waarom fietsen in Turkije?

Aan de Turkse Middellandse Zeekust bij Side is het veel vaker mooi weer dan in ons koude kikkerland. Zelfs in de wintermaanden liggen de temperaturen nog tussen de 15 en 20 graden. Prima fietsweer. En je vindt in Turkije nog heel veel wegen en paden waar weinig tot geen auto’s komen. Tel daarbij op dat je in de dorpjes waar je doorheen fietst vooral erg aardige en gastvrije mensen tegenkomt en de natuur er prachtig is. De routes gaan over asfalt, zand, gras, stenen en soms door een beek of rivier. Dat maakt het lekker afwisselend. Sportieve fietsers komen fietsen in Turkije als voorbereiding op het zomerseizoen. Je kunt hier in een week lekker veel kilometers maken en ook een beetje klimmen. Maar ook recreatieve fietsers zullen hier genieten. Er wordt dagelijks in verschillende groepen gereden, met afstand en tempo afgestemd op ieders niveau.

Kudde koeien op een pad in Turkije
Oeps, sorry dames aan de kant graag
Fietsen in Turkije door een dorpje met een vervallen huis links en recht voor de moskee
Onderweg passeer je verschillende kleine dorpen

Hoe werkt een fietsvakantie bij Bikefun Turkije?

Je boekt zelf een pakketreis via een touroperator naar Side Star Resort. En je reserveert je fietspakket bij Jo de Bruyn van Bikefun Turkije. Bikefun heeft een garage naast het hotel. Daar verzamel je ’s ochtends voor vertrek en kun je bidons vullen met water en sportdrank. Bij de dagelijkse briefing ’s avonds hoor je welke route er gereden wordt en het aantal kilometers. Zo weet je waar je aan toe bent en kun je eventueel kiezen voor een makkelijker of kortere route. Bij de meeste ritten ben je nog op tijd terug voor het lunchbuffet en zo niet, maak je ’s ochtends bij het ontbijt een lunchpakket. Bij terugkomst spuiten de begeleiders de fietsen schoon en kijken ze ze na op mankementen. Super makkelijk, want zo hoef je zelf nergens aan te denken. De rest van de dag kun je doen waar je zin in hebt.

Vier dames fietsen in Turkije naast elkaar op een weg met groene struiken en bomen aan weerszijden
De dames op een rijtje
Groep fietsers in Turkije passeert drie kleine Turkse kinderen op een pad
Zoiets kom je niet iedere dag tegen op weg naar de kleuterschool

Is dat voor iedereen, fietsen in Turkije?

Ik zou zeggen: als je een goede basisconditie hebt, gewoon doen. En huur een e-bike als je niet getraind bent. Het gaat bij Bikefun Turkije niet om de snelheid, maar vooral om het plezier. Het tempo van de langzaamste fietser is leidend en er wordt op elkaar gewacht. Ik was er met een vriendin die thuis geen racefiets of mtb heeft en zonder fietstraining meereed. Weliswaar op de e-bike, maar zij fietste mij heuvelop steeds fluitend voorbij als ik zat af te zien op mijn fiets zonder ondersteuning. Omdat je best wat uurtjes per dag op de fiets zit, is zeker een fietsbroek aan te raden. En een klein rugzakje of fietsshirt met zakken zodat je een telefoon, wat geld en wat te eten kunt meenemen. Onderweg wordt er ook gestopt bij een supermarktje om water bij te vullen en eventueel iets te eten te kopen.

Fietsen in Turkije over een pad dat licht omhoog gaat met allerlei planten naast het pad
Af en toe een lichte klim
Drie dames op de fiets in Turkije, eentje loopt en op de achtergrond een bulldozer die aan de weg bezig is
Onvoorziene omstandigheden

En is fietsen in Turkije niet gevaarlijk?

Ik vind het wel meevallen. Niet gevaarlijker dan wanneer je in Nederland met een groepje op de racefiets of mountainbike rijdt. Gewoon een beetje goed opletten, zoals je hier ook zou doen. Op heel veel delen van de routes van Bikefun Turkije kom je weinig ander verkeer tegen. Natuurlijk moet je bij het oversteken van drukke wegen extra goed uitkijken. En langs de drukke ‘hoofdweg’ langs de kust kan er weleens iets onverwachts gebeuren. Een busje dat ineens stopt ofzo. Ook een afdaling kan soms best spannend zijn, maar je bepaalt zelf hoe hard je gaat. Wil je alle risico’s vermijden, dan kan je het beste toch gewoon thuisblijven. Een helm dragen is sowieso slim en verplicht. Die kun je huren als je er zelf geen hebt. Ik heb in oktober 2019 nog drie dagen gefietst. Hieronder volgt een impressie van de tochten die we toen maakten.

Een dertigtal schoven met geoogste sesam op een droge witte akker in Turkije
In het najaar wordt de sesam geoogst en staan er overal zulke kunstige schoven
Vrouwelijke fietser klimt tegen een heuvel op met op de achtergrond nog een groep fietsers in Turkije
Oh, had ik nou ook maar een e-bike gehuurd

Fietsen naar een eeuwenoud aquaduct

In Turkije kom je om de haverklap iets uit de oudheid tegen. De antieke stad Aspendos met zijn indrukwekkende amfitheater ligt op 23 kilometer van het hotel. Dat is uiteraard de kortste route over de grote weg. Wij fietsen er ‘binnendoor’ naartoe langs groene citroen- en sinaasappelplantages, witte katoenvelden en boomgaarden vol knalrode granaatappels. Onderweg passeren we rustige dorpjes en een gerestaureerde antieke brug. Door het glooiende landschap bereiken we de resten van het aquaduct waar we pauzeren met versgeperst granaatappelsap. En niks hekken of toegangspoortjes, het aquaduct staat gewoon in iemands akker of naast een schuurtje. Op de terugweg moeten we nog even een kudde koeien de ruimte geven, die kom je hier ook gewoon tegen. Maar na 70 veilige kilometers komen we rond twee uur ’s middags weer moe maar voldaan bij het hotel aan. Tijd voor een verfrissende douche en wat eten!

Vrouwelijke fietser poseert voor Aspendos aquaduct in Turkije
Het Aspendos aquaduct, athans een deel ervan
Twee dames in fietskleding met een Turkse sjaal om proosten met een glas vruchtensap
Proost! Fruitig mixje van granaatappel- en sinaasappelsap
Turkse man breit een sjaal en kijkt ingespannen naar zijn breiwerk
Nieuwe sjaal in de maak; emancipatie op zijn Turks!

Ladies’ day

De volgende dag trekken we wederom het binnenland in. Jo mag vandaag met vier dames op pad. De Vlaamse dames die ons vergezellen, hadden gisteren een rustdag maar zijn er nu weer klaar voor. De berijdsters van de e-bikes hebben een verstandige keuze gemaakt. We hebben vandaag zo’n 55 kilometer voor de boeg, maar best wat hoogtemeters. We fietsen lekker op het gemak door het glooiende landschap en stoppen af en toe voor een foto of om even wat te eten of te drinken. In een klein dorpje vullen we onze voorraden aan bij een supermarkt. De eigenaresse van de winkel en de plaatselijke hangouderen zijn natuurlijk benieuwd naar ons en vinden het maar bijzonder dat wij zo’n enórme afstand fietsen. Wij peddelen op de terugweg naar het hotel langs kanaaltjes met superhoge rietpluimen erlangs en zien veel akkers waar de sesam geoogst is en staat de drogen.

Vrouwelijke fietsers in Turkije fietsen over een smal zandweggetje tussen akkers met sesam door
Op het gemakje tussen de velden door
Vier dames in fietskleding en met mountainbikes poseren met op de achtergrond Side en de Middellandse Zee

Een modderige laatste fietsdag

Vannacht regende het hard. Al snel komen we een flink modderig pad tegen. Het is een beetje glibberen, maar iedereen komt er heelhuids overheen. Jo besluit dat hij geen risico neemt en verandert de route zodat we minder blubber tegenkomen, veiligheid voor alles! Helemaal vrij van modder blijven we niet en we moeten ook nog een keer door een héél grote, diepe plas. Maar de zon houdt ons gezelschap en omdat we in het eerste deel van de rit wat kilometers stijgen, zit er ook een mooie lange afdaling in. Iedereen neemt de afdaling in zijn eigen tempo en beneden kopen we bij de supermarkt bananen en drinken. Er volgen nog wat mooie bospaden en wat klimmetjes voor we rond een uur weer bij het hotel terug zijn. Daarmee zit mijn Bikefun trip van deze keer er helaas weer op. Ik heb nú alweer zin in een volgende keer!     

Modderig pad in Turkije met wielsporen en grote plassen en in de verte enkele fietsers
Beetje links houden
Man in wielertenue reinigt moutainbikes met een hogedrukspuit
Frank heeft nog even wat te doen na thuiskomst

Nuttige info voor een fietsvakantie naar Turkije

Drie fietsers van op de rug gezien fietsen over een zandpad in Turkije tussen metershoge rietpluimen door
Tussen de hoge rietpluimen door

Ook interessant voor jou

Geef een reactie