fbpx
Home Actief 7 wandelroutes in Turkije voor op je bucket list

7 wandelroutes in Turkije voor op je bucket list

door Margreet Rotte

In dit artikel vind je 6 wandelroutes in Turkije voor op je bucket list. Turkije is een fantastisch land om te wandelen. Ruige natuur, archeologische opgravingen midden op de route en gastvrije locals zijn zomaar een paar dingen die je tegen kunt komen als je gaat wandelen in Turkije. De Culture Routes Society beheert een aantal langeafstandswandelroutes in Turkije. De routes zijn min of meer bewegwijzerd en er zijn routeboeken te koop. Wildkamperen onderweg is geen probleem, maar in veel plaatsjes langs de route zijn slaapgelegenheden te vinden. De echte avonturier trekt er alleen op uit met kaart en kompas maar wie liever wat meer zekerheid heeft huurt een lokale gids of sluit zich aan bij een groepsreis. Wat zijn dé wandelbestemmingen in Turkije?

Vanaf de Lycian Way heb je het mooiste uitzicht op Ölüdeniz

1. De Lycian Way wandelroute

Wandelroute nummer 1 van Turkije: de oudste en de populairste. Zo’n 500 kilometer lang, begint bij Fethiye en eindigt in Antalya. Beroemd om zijn mediterrane vergezichten, smalle geitenpaadjes, het bergachtige binnenland en natuurlijk de overblijfselen van de Lycische cultuur die je verspreid over de route tegenkomt. Loop je de hele Lycian Way, dan doe je er ongeveer een maand over. Maar je kunt de route ook in stukken knippen. Zelf liep ik het westelijke en het middelste deel, beide keren met een groepsreis.

De ruïnes van Phellos waar je onder de hond de vorm van een stier in de muur ziet met links de staart
Op de wandelroutes wordt de internationale rood-witte markering gebruikt

2. Cappadocië

Bij uitstek de streek om te voet te verkennen. De verschillende dorpen zijn verbonden door valleien in allerlei kleuren en vormen vulkanisch gesteente. De grond is erg vruchtbaar dus in het voorjaar zijn de valleien ook nog eens begroeid met kleurige bloemen en geurige kruiden. In de winter heb je er kans op sneeuw, wat het landschap nog eens extra sprookjesachtig maakt. Naast valleien waar je prima zelfstandig kunt wandelen vind je in Cappadocië ook ondergrondse steden, rotskloosters en de beroemde feeënschoorstenen. Eén van de populairste activiteiten in Cappadocië is een ballonvaart bij zonsopgang.

In Cappadocië heeft het vulkanisch gesteente allerlei kleuren. Wit…
… en rood, zoals het kloostercomplex van Zelve.

3. De Carian Trail wandelroute

Meer dan 800 kilometer lang en genoemd naar de Cariërs, een volk dat ooit de kuststreek van Bodrum naar Marmaris in Zuid-West Turkije bewoonde. Minder bekend dan de beroemde Lycian Way, maar ik vond het deel dat ik op het schiereiland Bozborun liep net zo mooi. Hier loop je uren zonder andere mensen tegen te komen. En ook hier ontdek je waarom Turkije meer is dan alleen zon, zee en strand. Eerst loop je ver boven het turkooisblauwe water van de Middellandse Zee, dan weer slingert een paadje langs een olijfgaard en even verderop loop je over een stenige vlakte. Natuurlijk lieten de Cariërs op de Carian Trail ook hun cultureel erfgoed achter, zoals de antieke stad Knidos op het schiereiland Datça.

Uiteraard sta je onderweg af en toe even stil om van het uitzicht te genieten.
Uitbundige bloemenpracht in de lente.

4. St. Paul Trail wandelroute

500 kilometer gemarkeerd wandelpad, geïnspireerd op de eerste reis van apostel Paulus in Klein-Azië. De route start vlakbij Antalya in de antieke stad Perge en eindigt in Yalvaç ten noordoosten van het Eğirdir meer. Deze wandelroute loopt over Romeinse wegen, smalle voetpaadjes en bosweggetjes. Hij begint op zeeniveau en de hoogste routes liggen op 2200 meter. Dat maakt het een ruigere route dan de Lycian Way. Het is er ongerepter en omdat de route minder gekend is, wordt hij ook minder belopen. Op de St. Paul Trail is geen dag hetzelfde en zelfs binnen één etappe zal het landschap je continu verrassen. Evenals de mensen, die onverminderd aardig en gastvrij zijn en altijd graag een praatje met buitenlandse wandelaars maken.

Steeds veranderende uitzichten, zoals hier op de Köprülu rivier bij Çaltepe
De oude Romeinse weg van de antieke ruïnestad Adada naar Sağrak

5. Bafa Meer en Latmos

Heel vroeger was het Bafa Meer een deel van de Egeïsche Zee. Nu is het een zoetwatermeer en natuurpark waar meer dan 200 soorten vogels leven. Aan het meer lag de Griekse stad Herakleia, waar je nu de restanten van kunt bezoeken. Het meer grenst aan het Beşparmak (vijf vingers) gebergte dat vroeger Latmos heette. In het kleine dorpje Kapıkırı aan de voet van het gebergte zijn verschillende pensions en restaurants. Sommige routes zijn lastig te vinden. En wil je bijvoorbeeld de grotschilderingen bekijken, regel dan een zeker een lokale gids. Ik was er een paar dagen alleen en zocht me scheel maar vond de schilderingen niet. Pas een jaar later toen ik er met een groep was en we met een gids gingen wandelen zag ik ze toch.

Zicht op Bafa meer en de oever vanaf een uitkijkpunt op een schiereilandje.
Rond het Bafa meer zie je rotsen in allerlei vormen.

6. ECO Trails of Caria & Lycia

ECO Trails of Caria & Lycia liggen zo’n beetje tussen de Carian Trail en de Lycian Way in. Het zijn niet alleen wandel- maar ook fietsroutes in een gebied vol met lagunes, meren, moerassen, rivieren, strand, bossen. Een groot deel van de routes loopt door beschermd natuurgebied. En ook hier struikel je over resten van antieke beschavingen. Gewoon in het wild, zonder dat er een hek omheen staat. In en rond Dalyan vind je veel ECO Trails routes, de antieke stad Kaunos en de Lycische rotsgraven. De ECO Trails zijn ideaal als je van de natuur wilt genieten en toch een beetje in de bewoonde wereld verblijft.

In en om Dalyan vind je veel routebordjes van de ECO Trails, zoals hier bij de roeibootjes.
Uitzicht op het Köycegiz meer bij Dalyan

7. Kaçkar bergen

Een uitdagend gebied in het noordoosten van Turkije, bij de grens met Georgië: de Kaçkar bergen. Hier beginnen de routes vanaf 2.000 meter hoogte. Het gebied is vergelijkbaar met de Alpen, alleen met minder voorzieningen. De routes zijn meer niet dan wel bewegwijzerd en er zitten behoorlijk steile klimmen in. Ik liep hier met een gids, maar als je handig bent met gps dan kun je er ook zelf lopen. Een goede conditie en wat bergwandelervaring zijn wel gewenst, zeker als je er alleen op uittrekt. De Kaçkar is een ruig gebied, groen, met veel rivieren en watervallen, kleurrijke bloemen en planten, spectaculaire uitzichten en wij zagen er zelfs slangen en beren. Het seizoen is maar kort: van half juni tot half september ongeveer. Ervoor en erna kun je in de wat lager gelegen valleien ook al mooi wandelen.

Het boek ‘The Kaçkar’ van Kate Clow met bijbehorende kaart is handig ter voorbereiding
Zelfs begin juni ligt er nog sneeuw in de Kaçkar

Nog meer wandelroutes Turkije

Wil je meer wandelinspiratie voor Turkije? Kijk dan zeker eens op de website van de Culture Routes Society (Engels). Verschillende Nederlandse reisorganisaties bieden wandelreizen aan naar Turkije, individueel of met een groep. Ik heb zelf goede ervaringen met Earth Tracks. Eerst koos ik voor meerdaagse wandeltochten voor een groepsreis met gids. Je hebt dan altijd iemand bij je die de weg weet, slaapplekken en eten is geregeld en de bagage wordt voor je vervoerd. Inmiddels heb ik echter ook een week zonder gids gelopen op de St. Paul Trail. Iets avontuurlijker, maar met behulp van routebeschrijvingen, markering en de app van Culture Routes Society vond ik altijd de weg. Reisorganisaties in Turkije die arrangementen aanbieden en waar ik persoonlijke ervaring mee heb: Baska Rota/TurkeyArcheotrek en Mithra Travel.

Dit soort Lycische graftombes vind je op veel plekken langs de Lycian Way
Ruïne van Byzantijnse kerk op de St Paul Trail
Zicht op het dorpje Olgunlar in de Kaçkar bergen

Ook interessant voor jou

Geef een reactie